Noorgiidid käivad kroonikangelaste radu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorgiidide ja kodu-uurijate 16. ühisekspeditsioonist osavõtjad tutvusid Pärnumaa retkel Lääne-Eesti külastuskeskusega, esiplaanil vasakul retkejuht Ene Luka, kõneleb maakonna haridusjuht Hede Martšenkov.
Noorgiidide ja kodu-uurijate 16. ühisekspeditsioonist osavõtjad tutvusid Pärnumaa retkel Lääne-Eesti külastuskeskusega, esiplaanil vasakul retkejuht Ene Luka, kõneleb maakonna haridusjuht Hede Martšenkov. Foto: Urmas Luik

Täna lõpeb Pärnus noorgiidide ja kodu-uurijate kolmepäevane ühisretk, mille jooksul kuue maakonna lapsed käisid maakonnas Koidula ja Jakobsoni radadel.

Üleriigilisest 16. ühisekspeditsioonist võtab osa 44 noorgiidi, kodu-uurijat ja nende juhendajat 17 koolist. Esindatud on Pärnu-, Saare-, Valga-, Viljandi-, Võru-, Lääne-Virumaa ja Tallinna koolid. Kodumaakonnast on ühisretkel “Pärnumaa 2010. Koidula ja Jakobsoni radadel” esindatud Sindi ja Kilingi-Nõmme gümnaasium, Tori, Tihemetsa ja Rääma põhikool.

“Koidula ja Jakobsoni radadele ahvatles noorgiide ja kodu-uurijaid fakt, et 1. jaanuarist 2011 tuleb Eestis käibele euro ja kaob oma raha, sealhulgas jakobsonid ja koidulad,” mainis Ene Luka, kes on Eesti kodu-uurimise seltsi juhatuse liige ja nii selle kui varasemate ühisekspeditsioonide projektijuht.

“Uurime, miks valis Eesti rahvas oma kupüüridele - aga oma raha oli taasiseseisvumisel lausa püha, kõige ilusam, kõige südamelähedasem - just need inimesed,” täpsustas Luka, kelle sõnutsi otsisid retkelised vastuseid muudelegi küsimustele, nagu näiteks Pärnumaa inimeste roll ärkamisajal ja tollaste suurkujude mälestuse hoidmine.

Haridus- ja teadusministeeriumi kodulooline teadus- ja haridusprogramm annab noorgiididele ja kodu-uurijatele võimaluse teha suviti paari-kolmepäevane uurimisreis, millele panevad õla alla kohalikud omavalitsusedki.

Eile ennelõunal külastasid retkelised Kurgjal Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi, esimene päev Pärnumaal lõppes aga Lydia Koidula luule lausumise võistlusega, kus edukamaid etlejaid oli Mihkel Vinogradov Kilingi-Nõmme gümnaasiumist.

Kesknädalal algas ühisekspeditsioon Pärnust, kus hansa- ja kuurortlinna ajaloost rääkis ja juhtis retke muinsuskaitsja-ajaloolane Eduard Rajari.

Pärnus Jannseni tänaval asuva Lydia Koidula majamuuseumi külastamise eel tutvusid noored giidid ja kodu-uurijad Pärnu raekoja ja selles töötava Lääne-Eesti külastuskeskusega, kus nendega kohtus Pärnu maavalitsuse haridus- ja kultuuritalituse juhataja Hede Martšenkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles