Juhtkiri: Fabergé tagasitulek

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Möödunud aastat võiks Pärnus liialdamata nimetada Fabergé aastaks. Algas see Gustav Fabergé 200. sünniaastapäeva tähistamisel mälestustahvli avamisega Fabergéde kunagises elukohas Õhtu põigus.

Kohvikus Victoria tutvustasid Peterburi ja Pärnu faberžistid oma tegevust kuulsa kullassepaperekonna ajaloo uurimisel ja jäädvustamisel. Pärnakatel, kes osalesid, jäi soe tunne lugupidamisest, mida peterburilased avaldasid seoses Fabergéga Pärnule ja laiemalt Eestimaale, sest eestlased või Eesti päritolu inimesed Fabergé kullassepaäris oleks põnev uurimisteema.

Kui juba jutt ajaloouurimisele läks, on valge laik Pärnu ajaloos 19. sajandi alguskümnendid, mil siin tegutsesid Loode-Venemaa hinnatuimad juveliirid, kellelt omandas oskusi Gustav Fabergé. Miks olid kullassepad koondunud tollal vähe silma torkavasse Pärnusse, aga mitte Revalisse (Tallinna)? Milline oli nende firmade saatus?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles