Juhtkiri: Uus lehekülg Buskerudiga

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu maakonna Norra sõprusmaakonna Buskerudi 20-liikmelise delegatsiooni töövisiit Pärnumaale teeb kokkuvõtteid nii järgmisel aastal 20. aastapäeva tähistavast koostööst kahe maakonna vahel kui valdade ühistööst, mis algas 2008. aasta suvel.

Sõprussuhetel Buskerudiga on eriline tähendus. Kõigepealt sekkus kahe maakonna sõbrustamisse Moskva putš 1991. aasta augustis, mistõttu koostöö tegelik algus nihkus sama aasta detsembrisse. Tänavu aprillis pidi allkirjastatama uus koostöölepe, kuid Islandilt tõusis vulkaaniline tuhapilv ja keeras plaanid nässu. Kõigele vaatamata on läbikäimine olnud tihe ning 20 aastat tagasi rajatud vundamendile on kerkinud kindel hoone. Pärast 2005. aasta ”vesist pühapäeva” olid humanitaarabiga esimeste hulgas kohal sõbrad Buskerudist.

Kui aastaid käis suhtlemine eeskätt maavalitsuste vahel, siis kaks aastat tagasi jõuti kätelöömiseni valdade tasemel. Seekord tehaksegi kokkuvõtteid maakondade ja valdade ühisprojektidest.

Arenevale ajale vastavalt on muutunud koostöö teemad. Demokraatia edendamise juurest on jõutud regionaalse arenguni, kultuuri-, haridus-, tervishoiu-, spordi-, ettevõtlus- ja innovatsiooniteemade käsitlemiseni. Buskerud on olnud Pärnumaale hea sõber ning loodetavasti saavad nad sama öelda Pärnumaa kohta.

Pidades silmas kahe maakonna koostöös 20 aasta täitumist 2011. aastal, tuleks juba nüüd mõelda, kuidas sõprust Buskerudiga linnapildis nähtavalt jäädvustada.

Teadlikele ja norralastele on küll koht, kus eksponeeritakse õllekanne ja fotoväljapanekut Norra kuninga Harald V ja president Lennart Meri Pärnus käigust koos aukohal Buskerudi vapiga, kuid peaks olema midagi enamat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles