Juhtkiri: Õiged valikud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Mõnigi kool on õppeaasta juba alanuks kuulutanud, kuid siiski on just 1. september traditsiooniliselt see õige päev, kui argisest natuke pühalikumat koolijuttu ajada.

Kui kalendrisse vaadata, pole täna üksnes teadmistepäev, vaid ka ülemaailmne rahupäev. Selles avaldub lootus, et ehk jõuavad inimesed pärast aastatepikkust õppimist ometi arusaamiseni, et teadmisi tuleb kasutada just rahu hoidmiseks, mitte sõja pidamiseks. Ega sellest sümbolist suurt kasu ole, teades, et alles üleeile langes Afganistanis vaid 20aastane nooremseersant Herdis Sikka.

Hariduselu ja koolivõrk on suur, keeruline ja äärmiselt oluline süsteem, millel seisab Eesti tulevik. Tähtis pole õpetada teadmistest täistopituna ideaalselt riigieksameid sooritama, vaid inimesi, kellel piisaks tarkust teha valikuid. Otsuseid peavad kõik inimesed tegema igal sammul ja igaühel neist on oma kaal. Loota, et praegused õpilased tulevikus õigeid valikuid teevad, saab ainult siis, kui panustada nende harimisse nii palju kui võimalik.

Täna Pärnumaal koolipinki istuvast lapsest võib aastate pärast sirguda naine või mees, kes peab otsustama sõja puhkemise või Eesti omariikluse säilimise üle.

Pärnu maavanem Andres Metsoja kõneleb tänases Pärnu Postimehes avaldatud koolialguse tervituses vajadusest Pärnumaa koolivõrku korrastada ja selle eelduseks on “kohalike omavalitsuste koostöö ja tahe vaadata tänapäevast kaugemale”.

Koolidega ei saa mängida ja muudatusi ei tohi teha ülepeakaela, kuid venitada nendega samuti ei saa. Nii riik kui omavalitsused peavad hea seisma selle eest, et Eestis kasvaksid haritud inimesed, kes oskavad teha õigeid valikuid, eelkõige julgevad võtta vastutust nende eest. Pärnu Postimees soovib tegusat õppeaastat kõigile õpilastele, õpetajatele ja lastevanematelegi, kelle tugi on koolilapsele hindamatu väärtusega!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles