Kuiva küttepuu varuga pole müüjatel priisata

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et küttepuude pakkujaid on palju, sättis üks leidlik ärimees oma kauba mitmeks päevaks eramajade rajooni suurima toidupoe ette pilgupüüdmiseks.
Et küttepuude pakkujaid on palju, sättis üks leidlik ärimees oma kauba mitmeks päevaks eramajade rajooni suurima toidupoe ette pilgupüüdmiseks. Foto: Ants Liigus

Kohe algava kütteperioodi eel tasub kiirustada neil, kel kuur puudest veel tühi, sest kuiva puu varu on eelmise erakordselt külma talve järel kaupmeestel üsna õhuke ja hinnad mullusega võrreldes kõrgemad.


Küttepuude pakkujaid on rohkelt, näiteks üleeilses Pärnu Postimehes kuulutas ligi paarkümmend müüjat. Hinnakääridki on ahju pistmiseks sobival materjalil suured, võib osta ruumimeetri paarisaja krooni eest, aga leiaks isegi 800 krooni ligi olevaid.

Pakkujate numbritel helistamisel kujunes mulje, et paarisaja krooni eest saaks ruumimeetri saeveskites tekkinud klotse või pinde, toore halupuu hinnad kõiguvad 400 krooni ümber ja kuiva halu ostja peab arvestama ligikaudu 600 krooniga.

Kindlasti tasub müüjate käest eelnevalt uurida, kas hinnas kajastub kauba kohalevedu. Tihti peitub esmapilgul kallima pakkumise taga tasuta transport.

Kontrolli enne ostu

Enamasti käib puude soetamine “põrsast kotis ostes” ja sularaha kviitungita käest kätte makstes ning tagantjärele pole tarbijal kaubas pettumise korral kuskilt abi otsida.

Kõige sagedasemad kurtmised “Tarbija” toimetusele on aastast aastasse olnud seotud liialt suure prahi osakaaluga, lubatust väiksema koguse ja kuiva pähe müüdud tooreste halgudega.

Tammistes elav Urmas Lõsov nägi läinud nädalal ajalehe kuulutusteveerus pakkumist, mis lubas 60sentimeetrisi kasepinde 200 krooniga ruumimeetri eest. “Väga soodne pakkumine,” hindas ta.

Kohe läkski tehinguks, kuid peagi hakkas rõõm soodsa ostu üle lahtuma. Esmalt küsis firma mõnekilomeetrise transpordi eest 500 krooni lisaks ja kohale toodud pinnud osutusid ostja silmis ebakvaliteetseks.

“Olen elu aeg puiduga tegelnud ja mulle oli kohe näha, et need pinnud on pikalt väljas vihma käes seisnud, võib-olla kogu suve isegi,” sõnas Lõsov. “Mäda on nende pindude kohta ehk palju öelda, aga korralikult pehkinud olid need küll. Ahjus põlevad, aga ei anna korralikku soojust.”

Et pinnud olid õuele maha kallatud ja autojuhile raha makstud, asus Lõsov puid kuuri alla tassima. Peagi tabas teda järjekordne sahmakas külma vett – lubatud ja makstud seitsme ruumimeetri asemel mõõtis ta pärast riita ladumist ära kõigest 5,5 ruumi.

“Ma pole elu sees niimoodi lüpsta saanud. See on mulle korralik õppetund,” tunnistas Lõsov. “Soovitan kõigile, et küttepuude ostmise eel tasub kohapeal vaatamas käia või vähemalt enne, kui auto koorma õuele kallutab, üle kontrollida, kas on ikka korralik kaup.”

Kuiva hind kerkib

Pärnu-Jaagupi kandis tegutseva Silverado Investi juhataja Marko Mölder ütles, et neil on kuiva küttepuu varu väike. “Niipalju kui teiste tegijate käest olen kuulnud, pole neilgi hõisata. Valdavalt tegelevad kõik praegu toore puu müügiga,” sõnas ta.

Kuiva puu ruumimeetrit müüb Mölderi firma koos kohaleveoga 650 ja toorest puud 450 krooniga. “Mullusega võrreldes on hinnad tõusnud,” tõdes ta. “Kui läinud külma talve ajal inimestel varud otsa hakkasid lõppema, kerkis kuiva puu hind samuti 600 krooni juurde, aga aasta tagasi maksis kuiv puu 450-500 krooni. Arvan, et eeloleval talvel tõuseb kuiva küttepuu hind veelgi.”

Kõige rohkem pakuvad kaupmehed praegu leppa, aga inimesed küsivad palju kaske. Paraku on kasehalge tänavu turul vähe ja hinnad laes.

“Me pole kaske varuks teinud, see läheks kalliks – 800 krooni ehk,” lausus Mölder. “Pakume saart ja leppa. Saare kütteväärtus on kasest isegi suurem, kuid saar on nii valusa tulega, et igasse ahju ei tohi seda panna. Ise viskan kodus ahju musta leppa. Sel on kütteväärtus peaaegu sama mis kasel, kuid see ei tahma palju. Natuke sekka haaba ka – see teeb korstnad puhtaks.”

Toores halg peaks Mölderi sõnutsi enne ahju pistmist korralikult kuivama. “Praegu toorena müüdavad halud on järgmiseks kütteperioodiks,” sõnas ta.

Kiirelt kuivaks

Pärnumaal toorest leppa 390 krooniga müüv füüsilisest isikust ettevõtja tõdes, et kuiva halgu ostab vaid see, kel kuur täitsa tühi või kes on raha peale vihane. Tegelikult saaks tema sõnul häda pärast isegi praegu toorena ostetavat puud juba sel talvel ahju panna.

“Kiireks kuivatamiseks tuleb puud laduda varju alla nii, et tuul läbi käiks,” õpetas mees. “Kuivab siis, kui tuule kiirus on vähemalt kaks meetrit sekundis. Arvan, et kui kuuri seintel on vahed sees, võib edukalt kuuris kuivatada. Eriti kui paari riida takka jätta paarikümnesentimeetrised vahed. Lõhutud lepapuu taheneb imekiiresti.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles