Juhtkiri: Austades nõrgemaid ja tugevamaid

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Võrreldes eelmise aastaga, on kurvad numbrid liiklusstatistikas mõnevõrra väiksemad, kuid siiski saab Eesti teedel ja tänavatel viga palju lapsi. Eelmise aasta augusti lõpuks oli liikluses hukkunud kuus ja vigastada saanud 188 last. Tänavu on need numbrid vastavalt kaks ja 109. Ehk aitab omalt poolt nende numbrite jätkuvale vähenemisele kaasa Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppejõud Valter Parve, kes juba aastaid veab aktsiooni “Austa nõrgemat”, mille raames käib ta koos üliõpilastega mõne Pärnu ülekäiguraja juures ja fikseerib jalakäija korralikult üle lasknud autod, mille juhid saavad hea ja õige käitumise tänutäheks tasuta kütust.

Parve tegevus näitab, et alati pole vaja ühiskonna paremaks muutmiseks kasutada karistusi. Heaga saavutab enam kui halvaga ning kiiduväärne “Austa nõrgemat” on kindlasti üks selle tõestusi.

Ometi tasub ikka veel käibetõdesid meelde tuletada, et liikluses ükski laps enam elu ei kaotaks. Kindlasti peab tavalisest ettevaatlikum olema just septembris, sest lapsed on tänavail, lõppenud vaheajast ning algavast koolist pead laiali otsas. Ehk aitab veidi kaasa maanteeameti “Liiklusrahu” kampaaniagi.

Kampaaniad tehakse ikka, kuid nimetatu puhul on tore vinjett autojuhtide ja kooliõpilaste vahel sõlmitav “Liiklusrahu” leping, millele saab alla kirjutada internetileheküljel www.liiklusrahu.ee.

Leppega liitunud autojuhid lubavad liigelda äärmiselt ettevaatlikult ja vähendada tänavatel liikumiskiirust. Õpilased lubavad omalt poolt minna alati õiges kohas üle tee ja olla sõiduteed ületades tähelepanelikud. Asja mõte ongi nii lihtne, kui see alati on olnud: liikluses tuleb austada mitte ainult nõrgemat, vaid tugevamatki. Üksteisega arvestades jäävad paljud õnnetused juhtumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles