Kontserdihooaeg toob lavale publiku lemmikud

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. septembril juhatab kontserdihooaja sisse Urmas Sisaski planeetidele pühendatud muusika.
15. septembril juhatab kontserdihooaja sisse Urmas Sisaski planeetidele pühendatud muusika. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Pärnakatel on põhjust pikkadel pimedatel sügis- ja talveõhtutel sammud kontserdimajja seada, sest algava hooaja kontserdikava tõotab tulla kirju.

Pärnu kontserdimaja direktor Marika Pärk rääkis, et uudsena hakkavad majas toimuma põnevad perekontserdid, üldjuhul pühapäeviti ja harilikust varasemal kellaajal. Sinna võib tulla kogu perega, näiteks septembri keskel juhib kontserti “Maagiline Mozart” Raivo Järvi ja jutustab kuulajatele lugusid Mozartist.

Samal ajal esitab Pärnu linnaorkester helilooja parimaid muusikanäiteid, mida teismeline tunneb pigem telefonihelinatest. Isadepäeval on kavas isadepäeva kontsert, kus üles astub Arderite muusikaline suguvõsa.

Rahvusooper ja juubilarid

Kontserdimaja jätkab koostööd rahvusooper Estoniaga. Estoonlased toovad rahvusvahelisel muusikapäeval Pärnusse ooperigalaõhtu “Generatsioon XXXL”.

“Mis seal salata, et ooperigalakontsert on žanr, meeldib paljudele. Ooperit kardetakse, et kas ikka peab seal need kolm tundi vastu. Kontserdi vorm parimate palade ja tippsolistidega on menukam,” kõneles Pärk. Sel kontserdil antakse üle Pärnu linna tänavune muusikapreemiagi.

Veebruaris on rahvusooper pärnakatel külas Imre Kálmáni operetiga “Silva” ja balletiõhtuga. “Silva” esietendub Estonias septembris. Balletiõhtu koosneb kahest balletist, üks neist on Kaie Kõrbi Vana-Kreeka-aineline tantsuetendus “Phaedra” ja teine peagi lavale toodav tantsuetendus, millel veel pole nimegi. Et lava on väike, ei saa Pärnusse tuua orkestrit tantsijatega. Kasutatakse saatemuusikat.

Pärgi arvates olid eelmisel hooajal unarusse jäetud eksootilise muusika austajad. Sel aastal on kavas tähistada väärikalt Hiina uut aastat. 9. veebruaril esinevad kontserdimajas Taiyuani traditsioonilise Hiina muusika ansambel Taiyan, Pekingi konservatooriumi solistid ja võitluskunstide trupp. Kõlab Hiina pärimus- ja õukonnamuusika.

Käsikäes Eesti Kontserdiga peab Pärnu kontserdimaja tänavu meeles juubilare: 15. septembri kontsert “Urmas Sisask 50” jätkab hooaja avakontsertide traditsiooni, mis varasematel aastatel on olnud pühendatud Veljo Tormise ja Arvo Pärdi loomingule. Seekord on külas Urmas Sisask oma planeetidele pühendatud muusikaga.

Nädal hiljem tähistab kontserdimajas oma 60 aasta juubelit Olev Ehala. Eesti pole ilmselt inimest, kes ei oskaks ümiseda mõnd tema viisijuppi. Sedakorda esitavad Ehala laule Liisi Koikson, Hanna-Liina Võsa, Ivo Linna, Elo Toode, Lauri Liiv ja Tartu noortekoor. Kaasa teevad Pärnu linnaorkester ja vokaalansambel Meelega.

Lastele ja noortele

Pärgi meelest on tore, et “Laulukarusselli” konkurss kolib stuudiost välja. Nimelt toimuvad neli eelvooru salvestust Eesti Kontserdi majades Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis ja finaalkontsert tuleb Pärnu kontserdimajas. “Mul on hea meel, et oleme muutunud teleprodutsentide lemmiksaaliks. Siin valitakse “Eesti laulu”, otsitakse superstaari ja nüüd siis tutvustatakse juba väikseid lauljaid,” seletas Pärk.

Lastele on mõeldud mitu muusikalist etendust, näiteks detsembris on kavas muusikaline etendus “Timbu-Limbu ja lumemöldrid” ETV lastekoorilt ja kevadel Rene Eespere lastemuusikal “Metsluiged”, mille kannavad ette Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli õpilased.

Pärk tõdeb, et kontserdimajja ilmuvad noored kooliaasta lõpus, kui muusikaõpetajale tuleb kirjutada arvustus mõne kontserdi kohta. Selleks võiks valida teadlikult mõne noortepärasema esituse. Märtsis kõlab kontserdimajas “Sõrmuste isanda sümfoonia” Eesti muusikaakadeemia puhkpilliorkestrilt koos Eesti kaitseväe orkestriga.

Sarjas “Noored talendid” jutustatakse novembris kontserdimaja laval muusikaline lugu “Stravinski. Sõduri lugu”, kus kaastegevad on tantsijad Fine5 tantsuteatrist.

Pühad pole kaugel

Kammersaalis jätkatakse džässikontsertidega. Kuulajad võtsid need juba eelmisel hooajal hästi vastu. Nimelt toimuvad need kontserdid akadeemilisemast vabamas meeleolus ja publik saab nautida muusikat kohvitassi taga istudes. Esimene džässikontsert on sel hooajal oktoobri teisel poolel, kui üles astub USA trompetist ja vokalist Ted Curson koos Tõnu Naissoo ja Toivo Undiga.

Traditsiooniliselt pakutakse pühademuusikat esimesel jõulupühal: Pärnu linnaorkestri saatel laulavad Maarja-Liis Ilus ja rahvusooper Estonia andekas tenor Oliver Kuusik.

Detsembri lõpus aastalõpukontserdil saadab metsosopran Anneli Peebot Eesti riiklik sümfooniaorkester, dirigeerib Neeme Järvi.

Pärnu kontserdimaja sünnipäevakontserdina pakutakse detsembris kuulata suurvormi. ERSO ja Eesti filharmoonia kammerkoori esituses kõlab Robert Schumanni oratoorium “Paradiis ja Peri”. Kuulama tasuks tulla Eestist sirgunud ja maailma lavadele jõudnud sopranit Liisi Kasenõmme.

Kuus toimub neli kuni kuus kontserti.

Uuel nädalal on Pärnu kontserdimajast võimalik osta pileteid enamikule kontsertidele 30 protsenti tavalisest soodsamalt. “Praegu saab veel kroonides kevadeks piletit osta,” ütles Pärk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles