Politsei uurib kooseluseaduse pooldajaid kujutanud valimisreklaami

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei võttis Audru vallas Pootsi bussipeatuses maha pahatahtlikud valimisreklaamid, millel oli kujutatud kooseluseaduse poolt hääletanud riigikogulasi.
Politsei võttis Audru vallas Pootsi bussipeatuses maha pahatahtlikud valimisreklaamid, millel oli kujutatud kooseluseaduse poolt hääletanud riigikogulasi. Foto: Erakogu

Politsei võttis Audru vallas Pootsi bussipeatuses maha pahatahtlikud valimisreklaamid, millel oli kujutatud kooseluseaduse poolt hääletanud riigikogulasi. Rohkem menetlusi valimisreklaami rikkumiste kohta pole politsei Pärnumaal alustanud.

Eile eemaldas politsei Pootsi bussipeatusest kaks plakatit, millest ühel kutsuti panema kooseluseaduse läbisurujad valimistel vastutama. Seitsme riigikogulase foto all seisis küsimus “Kas tahate rahva tahtest ülesõitjaid uuesti riigikogus näha?”. Teisel plakatil oli üksikasjalikult kirjas, kuidas parlamendiliikmed kooseluseaduse vastuvõtmisel hääletasid. Plakati teksti oli lipsanud paar viga, mis sealsamas olid parandatud.

Politsei hinnangul on tegemist pahatahtliku valimisreklaamiga ja plakatite ülepanemise uurimiseks on alustatud väärteomenetlust.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kaja Graki andmeil on Pootsi juhtum seni Pärnumaal ainuke, mille puhul politsei on keelatud valimisreklaami kohta väärteomenetlust alustanud.

Grak lisas, et politseile on antud teada kahtlustest valimisperioodil kasutatavate tähistuste ja logode seadusele vastavuse suhtes, kuid rikkumisi pole leitud.

Valimisseaduse järgi on aktiivse valimisagitatsiooni ajal keelatud üksikkandidaadi, erakonna ja erakonna nimekirjas kandideeriva inimese, nende logo, muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel. Samuti on keelatud muu poliitiline välireklaam.

Poliitilise välireklaamina ei käsitleta erakondade staapide silte; agitatsioonitelkide logosid ega sümboolikat, mida ei saa pidada gigantplakatiks ja mis ei ole kaugemalt tajutavad välireklaamina; logosid ega sümboolikat, mis on kantud muule sõidukile kui ühissõiduk varem kui seoses valimistega; plakateid, mis asuvad kaubanduskeskuse või muu ehitise siseruumides ja on nähtavad siseruumis; õhupallide, logode, sõnumite, sümboolika jagamist; erakonna või valimisliidu värvides välireklaame, kui neile ei ole kantud erakonna või valimisliidu logo, eraldusmärki, tunnuslauset, programmi, kandidaadi nime ega fotot.

Ebaseadusliku välireklaami tellimise või avalikustamise eest näeb karistusseadustik ette kuni 400, juriidilisele isikule kuni 1300 euro suuruse trahvi.

Aktiivse agitatsiooni periood algas 40 päeva enne valimisi.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles