Aivar Toompere: Mehine amet Paikuselt

Aivar Toompere
, politseikolonel, sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži direktor Aivar Toompere.
Sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži direktor Aivar Toompere. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Sageli võetakse mul nööbist kinni ja uuritakse, kuidas kulgeb elu politseikoolis, kas kool jääb või kaob, kas ikka häid õppureid jätkub jne. Tundub, et huvi on, seega annan lugejale teda, mis politseihariduses toimub.

Paikuse politseikoolist on saanud sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži Paikuse kool. Paikuse vald võib selle üle uhkust tunda, et peale politseiametnike suure kontsentratsiooni on valla territooriumil kõrgkool. Masu tingimustes olime sunnitud oma tegevusi ja personali optimeerima, aga tänu sellele oleme muutunud tugevamaks. Kinnitan, et meilt saadava hariduse kvaliteet ei ole langenud.

Siiani anti Paikuse koolis haridust kutseõppekava alusel, mis on integreeritud kõrghariduse õppekavasse. Kaheaastase õppekava läbimisel saavad lõpetajad 120 Euroopa ainepunkti, mis on pool kõrghariduse omandamiseks vajaminevatest ainepunktidest. Niisiis, kui noor soovib omandada kõrgharidust, peab ta veel paar aastat jätkama õpinguid politsei- ja piirivalvekolledžis.

Alates sellest sügisest asuvad Paikusele õppima needki tudengid, kes hakkavad omandama kõrgharidusõppekava alusel kõrgharidust. See on mõeldud neile, kes juba töötavad politsei- ja piirivalveametnikuna ja soovivad omandada erialast kõrgharidust, sest see on neile erialaselt vajalik, et omandada teadmisi ja konkurentsis püsida. Nad ei ole eelnevalt läbinud kaheaastast konstaabliõpet ja on valdavalt piirivalve taustaga. Õppevormiks on kaugõpe ja õpingud kestavad neli aastat.

Kaugõppes õppida soovijatele on 45 riigieelarvelist kohta, neist 15 Paikusel alustavas rühmas. Teised peavad oma õpingute eest ise tasuma. Ülejäänud riigieelarvelised kohad saavad need, kes on eelnevalt läbinud politsei kaheaastase õppekava, nemad asuvad õppima politsei- ja piirivalvekolledžis Murastes. Sel õppeaastal alustab kõrghariduse omandamiseks õpinguid sada juba töötavat ametnikku.

Kutseõppetasandil alustatakse käesolevast õppeaastast õpinguid uue politseiteenistuse õppekava alusel, mis sisaldab nii politsei- kui piirivalveõpet. Paikuse kooli võeti vastu 74 tublit noort, kes soovivad omandada politseiharidust.

Tulenevalt politsei- ja piirivalveameti personalianalüüsist, esitavad nemad meile vajaduse, kui palju peaks noori kahe aasta pärast lõpetama. Selle analüüsi alusel planeeritakse enamikule lõpetajatest töökohad. Siiani on politsei- ja piirivalveamet kõigile lõpetajatele tööd pakkunud, kuid kahjuks kõigile mitte elukohajärgses prefektuuris.

Kui tänavapildis võib näha päris palju naispolitseinikke, oli meie kolledžisse eelmisel õppeaastal vastuvõetud viiekümne neljast kadetist tütarlapsi vaid neli ja käesoleval õppeaastal seitsmekümne neljast ainult kuus. Kool muutub mehisemaks ja seeläbi kogu Eesti politsei. Euroopas peetakse politseis normaalseks naiste osakaaluks 20-30 protsenti, meil küünib see 40-50 protsendini.

Kooli astuda soovivate naiste osakaal on vähenenud seoses füüsiliste katsete muutumisega. Naiste ja meeste füüsilised katsed ei ole üks ühele võrdsustatud, vaid määrav on inimese kehakaal ja sellest tulenevalt füüsiliste testide raskused. Noored, kes natuke rohkem oma füüsise eest hoolt kannavad, on võimelised need testid positiivselt sooritama.

Peale füüsiliste katsete läbivad kõik noored vaimsete võimete ja keeletesti ning osalevad vestlusvoorus, mis omab määravat tähtsust. Tähtsal kohal on meditsiiniline kontroll ja iga kandidaadi suhtes tehakse taustauuring. Kahjuks langeb palju noori välja just taustauuringu tulemusel. On esinenud juhuseid, kus kuritegude eest süüdi mõistetud isik soovib asuda õppima meie kooli, aga enim on noortel probleemiks narkootikumid ja narkomaanidest sõbrad.

Kandidaadi vastuvõtmise kohta langetab otsuse politsei- ja piirivalveameti ning meie kolledži esindajatest koosnev komisjon. Seega on otsus kollektiivne. Üritame vältida juhuslike inimeste sattumist õppeasutusse, aga igas lennus on ikkagi leidunud mõni noor, kes pärast paarikuust õpet jõuab järeldusele, et see amet ei ole talle. Seepärast ongi vestlusvoor väga olulise tähtsusega, et aidata noorel jõuda endas ja oma soovides selgusele.

Iga lennu sissesaajate hulgas leidub neidki noori, kellel on juba omandatud kõrgharidus, aga kes soovivad saada politseilist haridust. See on tunnustus meie koolile ja erialale.

Tänavu suvel tähistas Paikuse politseikool, küll juba uue nimega politsei- ja piirivalvekolledži Paikuse kool oma kahekümnendat sünnipäeva. Loodan, et see ei olnud viimane ümmargune juubel kooli ajaloos. Paikuse vald võib veel pikalt uhkust tunda, et valla territooriumil on selline hariduse kants ehk kõrgkool, mis võimaldab noortel omandada mehist ametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles