Õige asend hoiab lapse terve

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vale suurusega töölaua taga õppides tuleb väsimus kiirelt kimbutama.
Vale suurusega töölaua taga õppides tuleb väsimus kiirelt kimbutama. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Uuel nädalal algavad koolilastel pingelised tööpäevad, kui paljud neist peavad veetma laua taga rohkem tunde kui palgatööl käivad täiskasvanud. Pole siis ime, et järjest sagedamini kurdavad selja- ja kaelavalu lapsed ja nooredki.


Vanematel pole suurt kaasarääkimisvõimalust selles suhtes, kui kaua lapsed koolis ja kodus õppima peavad, kuid nad saavad hoolitseda, et lapsed seda tehes oma tervist ei rikuks. Selleks tasub kohe täna kriitilise pilguga üle vaadata lapse kodune õppimiskoht.

Paljudes kodudes on vaid üks arvuti- ja töölaud, mis sisse seatud täiskasvanute mõõtude järgi.  

Kui peres pole raha priisata ja 1. klassi mineval lapsel on olemas endale täpselt paraja kõrgusega mängulaud, ei olegi vaja talle kohe “päris” töölauda osta. Põnni tundideks liialt kõrge laua taha istuma sundides võime panna aluse lapse tulevastele seljavaludele.
 
Valu tuleb märgata

Kes meist poleks kogenud või kuulnud lapse selja-, käe- või jalavalu kurtmisi, mille peale täiskasvanud kostavad: “Pole vaja muretseda, sa kasvad, küll läheb üle.”
“See ei ole päris õige suhtumine,” ütles Pärnu OÜ Tervisetaastaja juhataja Katri Õispuu, kes oma igapäevatöös puutub sageli kokku füsioterapeudilt abi otsima tulnud lastega.

Iga valu üle kurtmist tuleb tõsiselt võtta. Väga tihti algavad hädad valest istumisasendist.

“Tavaliselt algab asi sellest, et laps hakkab kurtma väsimust. Juba sellele tuleb tähelepanu pöörata. Kui laps aga valu kurdab, on kuskil organismis tõsine probleem,” selgitas Õispuu. “Seljavalu võib laste puhul viidata rühiprobleemile või sisehaigusele. Võib-olla on valude põhjuseks lapse nõrk lihaskond, sel puhul aitavad võimlemisharjutused. Trennis käimisest ei piisa, on vaja teha spetsiaalseid harjutusi.”

Laud ja tool

Nii tasubki lapse selja hoidmiseks täiskasvanu mõõtude järgi seatud töölaud lapsele sobivaks kohendada. Kui laps tahab arvutis midagi teha, võiks lapsevanem tema tooli kõrgemale tõsta ja midagi jalgade alla sättida, et need kindlalt toetatud oleksid. Võib-olla peab arvuti, klaviatuuri või hiire lähemale sättima. Hea oleks muretseda lastele mõeldud väike hiir.

“Väga oluline on jälgida, et lapsel oleks laua taga istudes jalad maas, jalad ei tohi kõlkuda ega istmiku all olla,” rõhutas Õispuu. “Veri peab ringi käima.”

Tool peab olema selline, et laps toetaks istudes kindlalt selga, ja laua kõrgus on paras, kui selle taga kirjutades ei pea õlgu alla laskma ega tõstma.

Samuti tasub jälgida, et laua taga istuval lapsel poleks üks õlg teisest kõrgemal. Peale selle ei tohi üks käsi pidevalt kaugele välja sirutatud olla, nagu paraku hiirekäsi kipub olema. Küünarnukid tuleb kirjutades kindlalt lauale toetada.

Õppimise vahel peab silmade ja lihaste puhkamiseks pause pidama, aga mitte diivanil teleri ees lösutades, vaid võimlemis- ja venitusharjutusi tehes.

“Kui 1. klassi lapsele õpetada, et vähemalt iga tunni tagant tuleb sirutuspause teha, saab see harjumuseks,” rääkis Õispuu. “Lapsele võib öelda, et talle ei keelata arvutis olemist. Olgu, aga vahepeal peab tõusma ja harjutusi tegema: ringutama ja end korralikult sirutama. See on absoluutselt oluline!”   

Selja hoidmiseks peavad algklassilapsed kindlasti kandma ranitsat, vanematel õpilastel oleks kasulik kaua selja-, mitte üleõlakotti kanda. “Teismelinegi ei tohi käia kogu aeg, raskus ühel õlal. See  mõjutab selgroogu, mis nihkub ühele poole. Tekivad selja-, kaela- või peavalud. Kõik on omavahel seotud,” selgitas Õispuu.

Nii võibki teismelise kurdetud peavalu, millel justkui põhjust pole, olla tekkinud raske koti ühel õlal kandmisest.

“Kui lapsevanem last vaadates näeb, et tal midagi häda võib olla, tasub alati füsioterapeudiga konsulteerida,” soovitas Õispuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles