Eesti ettevõtted ennustavad hinnatõusu jätku

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Augustis tõusid hinnad aastataguse ajaga võrreldes ligi kolme protsendi võrra, eri valdkondade ettevõtjad prognoosivad, et aasta viimastel kuudel elu kallinemine jätkub.

Statistikaameti üleeile avaldatud andmetest nähtub, et tarbijahinnaindeks tõusis tänavu augustis eelmise aasta augustiga võrreldes 2,9 protsenti. Tooted olid eelmise aasta augustiga kõrvutades kolm ja teenused 2,8 protsenti kallimad, toidukaup kallines 4,2 ja tööstuskaup 1,7 protsenti.

Kõige rohkem mõjutaski indeksit toidu ja mittealkohoolsete jookide 3,9protsendine ning elektri, soojusenergia ja kütte kokku 9,7protsendine hinnatõus, mis mõlemad andsid muutusest ligi kolmandiku. Samuti avaldas mõju mootorikütuse kallinemine üheksa protsendi võrra.

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing pidas suhteliselt ootuspäraseks, et läinud aasta augustiga võrreldes kerkis tarbijahinnaindeks 2,9 protsenti. Halvem on tema arvates see, et suurenenud on perede sund- ehk eluasemekulud, mis aastaga on kasvanud 4,8 protsenti. Seetõttu jääb inimestel vähem raha vaba aja sisustamiseks ja hobide tarvis.

Hinnasurve võib jätkuda. Nimelt prognoosib Josingu sõnutsi üsna suur hulk eri valdkondade ettevõtteid, et järgneva kolme kuuga hinnad kerkivad.

“Me küsime sektorite kaupa ettevõtete käest hinnaprognoose ning viimasel ajal on suurenenud nende ettevõtjate hulk, kes näevad, et hindu on vaja tõsta,” tõdes Josing. “Isegi ehitussektoris ütleb kolmandik ettevõtjaid, et järgmise kolme kuu jooksul hinnad tõusevad.”

Kaubandusettevõtetest ennustab 38 protsenti, et järgmise kolme kuuga hinnad tõusevad, transpordifirmadest arvab nii aga 25 protsenti.

Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur tõdes, et eesseisvad kuud muudavad hindade suhtes ettevaatlikuks. Tema selgitust mööda aitab sellele kaasa teraviljaikaldus Venemaal ja Ukrainas, kuna teravilja hinna tõus kergitab paljude muude toiduainete hinda.

“Teravili on ju loomasööt ning kui see kallineb, kallinevad piima- ja lihatootedki,” põhjendas Vitsur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles