Juhtkiri: Ettevõtlikud eeskujud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Arvestades, kuivõrd oluliseks vähemalt sõnades Eesti ettevõtlust kõige kõrgemal riiklikul tasemel peetakse, ei esine tublide ettevõtjate tunnustamist just sageli. Päris tühi maa muidugi pole ja riigi kõrgeima tunnustuse - ettevõtluse auhinna järele oli tänavu põhjust minna kahel Pärnumaa ettevõttelgi.

Ekspordis, mis valitsuse silmis on võtmetähtsusega, tõusis sel aastal pjedestaalile Wendre AS, mille jõudsale arengule oleme Pärnumaal saanud kaasa elada juba aastaid. Peter Hundi juhtimisel suutis Wendre eelmisel aastal oma ekspordi mahtu kasvatada, tulla välja uute toodetega, teha investeeringuid ja luua töökohti.

Wendre on hea näide sellest, et Pärnuski, Pärnumaast tervikuna rääkimata, saab valmistada täiesti konkurentsivõimelist kaupa ja sellega maailma vallutada. Wendrest on saanud Eesti mastaabis väärt eeskuju ja “Eksportöör 2010” nimetuse on ettevõte igati ära teeninud.

Teine riigi tunnustuse pälvinud Pärnu ettevõte Maarja-Magdaleena Gild MTÜ, mis pärjati aunimetusega “Turismi uuendaja 2010”, pole vist ettevõte selle sõna majanduslikus tähenduses, kuid sõna-sõnalt on Pärnus Uuel tänaval pesitsevad käsitöölised ja kunstnikud ettevõtjad küll, sest nad võtavad ette ja teevad seda hästi.

Maarja-Magdaleena gildi teeb omapäraseks ja tähtsaks see, et nende ettevõtmised ei piirdu kinnises ateljees nikerdamisega. Kaasa mängib tõik, et oma tegevus muudetakse võimalikult avalikuks, tõmmatakse ligi mõttekaaslasi ja antakse niiviisi kodulinnale ja selle rahvale väga palju.

Kui vahel saavad kohalikud mõnest tublist tegijast teada alles siis, kui too tunnustuse pälvib, siis nii Wendre kui Maarja-Magdaleena gild on kodumaakonnas tuntud ja kahe ettevõtlusauhinna jõudmine Pärnumaale teadvustab neid mujalgi Eestis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles