Rene Murumaa: Mets kostitab tarka

, Lääne prefektuuri kriisireguleerimisteenistuse vanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Seente-marjade korjamine ja korjajate otsimine on alanud suure hooga. Septembri esimene nädal on toonud politseile rohkesti kaasa eksinute otsimist.

Lääne prefektuuri teenistuspiirkonnas tuli septembri esimesel nädalal metsaeksinuid abistada viiel korral. Kolmel juhul suudeti inimesed metsast välja aidata telefoni abil ja autosireenidega. Kord leiti inimene kohalike külaelanike abiga ja ühel puhul tuli korraldada ulatuslikud otsingud.

Neli juhtumit viiest lõppesid inimestele õnnelikult: nad said metsast välja. Üks juhtumeist lõppes kahjuks surmaga, sest inimest tabas saatuslik terviserike.

Metsa minnes

Metsa minnes arvestage ilmastikutingimustega: võtke metsaminek ette päikesepaistelise ilmaga, et paremini orienteeruda. Soovitav on metsa minna ennelõunal, et metsaskäik jääks valgele ajale.

Tutvuge piirkonnaga, kuhu lähete. Ärge minge metsa üksinda, vaid kaaslastega. Metsas olge üksteisest nägemis- või kuuldekaugusel. Kindlasti peaks oma sihtpunktist ja ligikaudsest tagasijõudmise ajast teavitama koduseid.

Riietuge erksavärviliselt ja ilmastikukindlalt. Tumedate rõivaste peal kandke neoonveste, mida on võimalik soetada paljudest kauplustest. Nii olete üksteisele ja vajadusel otsijatelegi nähtavad.

Soovitav on metsa kaasa võtta vile, millega saab endast märku anda, sest see kostab inimhäälest kaugemale. Pimedaks ajaks võiks kaasas olla taskulamp. Samuti tuletegemisvahendid, et vajadusel kas enda soojendamiseks või märguandmiseks lõket teha, kuid siin tuleb arvestada tuleohutusnõuetega.

Enne metsaminekut kontrollige, kas teie mobiiltelefoni aku on laetud, või võtke kaasa laetud varuaku. Pange taskusse energiat andvaid suupisteid ja võtke ühes midagi janu kustutamiseks. Ärge unustage vajaminevaid ravimeid.

Metsas olles

Metsas peatuge aeg-ajalt ja tutvuge ümbrusega. Jätke meelde olulised märgid, nagu kuivanud puu, lagunenud maja, sipelgapesa. Selge ilmaga on suur abimees päike, mille järgi on võimalik oma liikumissuunda kontrollida. Kuid kindlasti peab arvestama, et metsast väljatuleku ajaks on päikese asukoht muutunud.

Kindlam on metsas panna paika mingi orientiir, mille järgi liikuda, olgu see mõni tee, raielank, kiviaed või kraav. Tähtis on, et suudaksite metsast väljuda.

Eksinud inimene peaks eelkõige säilitama rahu. Kuulake ümbruskonna hääli: koduloomi, sõidukeid. Sellised hääled annavad märku, et läheduses on inimesi, kes õiget suunda kätte juhatada aitavad.

Kui õiget suunda ei leia, helistage numbril 110 või 112 ja kuulake edasisi nõuandeid. Elektroonilise side seadus annab võimaluse positsioneerida hättasattunud isiku asukohta, kui too võtab ühendust hädaabinumbritel. Praegu saame seda teha EMT ja Elisa operaatorvõrgus töötavate telefonide puhul.

Positsioneerimine annab politseile võimaluse otsinguteks kasutatavaid ressursse kokku hoida ja inimesele õige suuna kätte juhatada. Oma metsaeksimisest on oluline teavitada kiiresti, et otsingutesse saaks kaasata eri masinaid ja meeskondi. Hea, kui teid on võimalik abistada valgel ajal, kui otsimine on lihtsustatud.

Kui eksinu kuuleb politseiauto sireeni või näeb pimedal ajal valgusallikat, on soovitav selles suunas liikuda. Kindlasti jõuate teele või metsasihile, kust lõpuks abi saate.

Tee või metsasihi leidmisel liikuge sellel edasi, selle asemel et minna tagasi või üle tee metsa. Paljud eksinud ei kulge metsasihte pidi, vaid hakkavad otsima otseteed sihtmärgini, minnes selleks metsa tagasi ja jätkates ekslemist.

Kui kuulete ahelikus inimeste hääli, tehke ennast nähtavaks ja kuuldavaks. Selleks annavadki hea võimaluse neoonvest ja vile, pimedal ajal taskulamp.

Otsinguteks kasutatakse spetsiaalseid otsingukoeri, kes annavad inimese leidmisest teada haukudes. Koertega kohtudes tuleb jääda rahulikuks, mitte neid endast eemale peletada. Helikopteriga otsingu korral üritage leida lagedam koht ja tehke ennast või oma asukoht võimalikult nähtavaks.

Muutke oma metsaskäik ohutuks ja meeldivaks, siis saate rikkalikest metsaandidest täit rõõmu tunda ja seda tunnevad teie lähedasedki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles