Trikimees naaseb peagi uute ja ägedamate illusioonidega

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Veber suundub peagi tuurile.
Jürgen Veber suundub peagi tuurile. Foto: Toomas Huik/Postimees

Vahepeal aja maha võtnud trikimees Jürgen Veber asutab end sügisel mööda Eesti spordihalle turneele “Tour de Estonia”, alustades kodulinnas Pärnus.

Veberi illusioonietenduse tarvis ehitatakse spetsiaalne lava, mille spordihalli üles seadmine ja hiljem maha võtmine kestab kolm päeva. Lisaks lavale paigaldatakse spordisaali eriline valgus-, heli- ja videotehnika.

“Muudame suure spordisaali hubaseks ja mugavaks teatrisaaliks,” rääkis Veber Pärnu Postimehele. “Lava, mille ehitamiseks tuuakse osa kohale koguni Saksamaalt, paigaldatakse saali selliselt, et tekiks võimalus vahetult publikuga suhelda. Usun, et just see muudabki kõik mu etendused omanäoliseks ja väga lõbusaks.”

Trikimehe teatel on etenduse eesmärk pakkuda mustkunsti ja illusioonidega inimestele parimat võimalikku meelelahutust. “Usun, et need 90 minutit, mis etendus kestab, annavad kõigile võimaluse jätta oma argimured ja tegemised korraks kõrvale ning väljuda reaalsuse piiridest,” lootis Veber.

Trikimees lisas, et show’ tarvis kaaluti teisigi esinemiskohti, nagu kontserdimajad, kuid spordihallid on ainsad, kuhu esinemise tarvis ehitatav lava ja kasutatav tehnika ära mahub.

Trikid sünnivad elust enesest

Veber märkis, et tuuril “Tour de Estonia” pakutav etendus on täiesti uus, aga mida ta täpselt laval tegema hakkab, ei olnud trikimees nõus avama.

“Ma ei usu, et inimestele meeldiks minna kinno, kui keegi on neile kogu vaadatava filmi sisu ette ära rääkinud,” nentis Veber. “Usun, et sama kehtib ka selle etenduse kohta. Mustkunst ongi tegelikult ju oma olemuselt üks suur üllatus.”

Ta lisas, et kindlasti tuleb “Tour de Estonia” kava vaheldusrikas, kus suuremad illusioonid vahelduvad väiksemate trikkidega, nii et igaüks leiab sealt midagi sellist, mis talle eriliselt meelde jääb.

Päris teadmatusse trikimees aga publikut ei jäta. Nimelt on kõigil eestimaalastel enneolematu võimalus olla ise illusioonietenduse stsenaristiks. Kõik võivad esitada Veberile ta kodulehe kaudu trikisoovi. Parima soovi, olgu see nii pöörane kui tahes, teeb Veber ära.

“Mõte selline mäng korraldada tekkis sellest, et minu illusioonid sünnivad sageli elust enesest,” seletas Veber. “Kord astus ühes kaubanduskeskuses mu juurde pooliku arbuusiga vanahärra ja küsis, kas saaks äkki kuidagi arbuusi seest need seemned ära kaotada. Möödus napp nädal ja saigi see ühes “Trikimehe” telesaates tehtud.”

Aga enne, kui trikimees proþektorite valgusvihkudesse astub ja vaatajad pahviks lööb, tuleb tal oma illusioonidega märkimisväärselt vaeva näha.

“Harjutada tuleb ikka päris pikalt,” kinnitas Veber. “Uues kavas on üks illusioon, mille väljatöötamisele on kulunud nüüdseks juba 4,5 aastat ja veel praegugi vajavad selle juures viimased detailid lihvimist, kuid sel aastal jõuab see kindlasti vaatajateni. Vahel võtab ideest laheduseni jõudmine lihtsalt mitu aastat. Aga see protsess ise on niivõrd huvitav ja mitmekülgne tegevus, et igav kindlasti ei hakka. Algul tekib idee, seejärel nuputad erinevaid lahendusi, teed joonised ning pärast lugematul hulgal katse-eksituse meetodil proove, kuni sünnibki uus illusioon. Loomulikult on lihtsamaid trikke, mis valmivad juba paari nädala või kuuga.”

Veber märkis, et prooviperioodil harjutab ta päevas 2 x 4 tundi, enne etendust venivad päevad aga kuni 16tunniseks. Proovimisele lisandub valgus- ja helikujunduse paika panek.

Lapse sünd oli ime

Vahepealse pausi võttis Veber aga lapse sünni tõttu.

“Lapse sünd oli mu jaoks kõige suurem ime üldse,” sõnas Veber. “Kui laps sündis, otsustasin võtta pooleaastase puhkuse, et pühenduda perele. Olin lapsele nii hea isa, kui vähegi suutsin. Olin eelneva kolme aasta jooksul puhanud kokku vaid 28 päeva, kui sinna nädalavahetused ka sisse lugeda. Niisiis kujunes sellest pooleaastasest “isapuhkusest” mulle endalegi taastumise ja energia kogumise periood. See aeg oli meeletult inspireeriv ja laadis suure hulga uute ideede, mõtete ja energiaga. Usun, et sellepärast tulevad ka eelseisvad etendused väga värsked ja uudsed.”

Kunagi jalgpallurina tegutsenud Veber on endiselt kõva spordimees ja kahetses, et jõudnud möödunud pühapäeval Jüri Jaansoni Kahe silla jooksule.

“Spordipisik on mulle ikka külge jäänud juba jalgpalluri aegadest,” rääkis mees. “Üks asi, mille jaoks ma alati aega võtan, on sporditegemine. Ei ole sellist asja, et päevas ei leia sportimiseks aega. Enda eest hoolitsemine on väga värskendav. Käin tihti metsas jooksmas, rulluisutamas ja osalen paar korda kuus meeskonnamängudes.”

Teleekraanilt Veberit sel aastal küll ei näe, kuid meest saadab tuuril telemeeskond ja peale etenduse plaanib mees inimesi üllatada ka väljaspool seda.

“Et viibime igas linnas päris pikalt, siis kindlasti leiame aega trikitamiseks ka linnatänaval,” lubas ta. “Filmitud materjalist peaks millalgi 2011. aasta esimeses pooles valmima väga lahe saatesari.”

Pärnakail tasub olla Veberi trikitamisteks valmis 23. oktoobri paiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles