Pärnu linnapeaks võib saada Romek Kosenkranius

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romek Kosenkranius peab tõestama, kas valimisliit püsib üksnes Toomas Kivimägi isiklikul populaarsusel või näevad pärnakad selles alternatiivi erakondadele.
Romek Kosenkranius peab tõestama, kas valimisliit püsib üksnes Toomas Kivimägi isiklikul populaarsusel või näevad pärnakad selles alternatiivi erakondadele. Foto: Urmas Luik

Toomas Kivimägi valimisliit otsustas Pärnu linnapea kandidaadiks esitada praeguse majanduse ja planeeringute abilinnapea Romek Kosenkraniuse, uue abilinnapea leidmiseks alles otsingud käivad.

Senise Pärnu võimulepingu kohaselt täidab mõlemad ametikohad valimisliit. Võimuliidu partnerid Toomas Kivimägi valimisliit, Reformierakond ja IRL on kinnitanud, et nad tahaksid jätkata senise koalitsiooni ja koalitsioonilepinguga. Millal volikogu Kivimägi linnapea ametist vabastab ja uue linnapea valib, pole veel teada.

Kivimägit asendab Jane Mets

Seaduse järgi oleks volikogul pärast senise linnapea Toomas Kivimägi riigikogusse minemist kaks kuud, et uus linnapea valida. Kivimägi lahkumise ja uue linnapea valimise vahelisel ajal täidab linnapea ülesandeid abilinnapeast kohusetäitja. Võimupartnerid on kokku leppinud, et kohusetäitmine roteerub, sel aastal asendab linnapead reformierakondlane Jane Mets.

Kui linnapea valitud, esitab ta oma meeskonna volikogule kinnitamiseks. Tõenäoliselt pakuvad senised koalitsioonipartnerid abilinnapea kandidaatideks praegu ametis olevad abilinnapead, ent teoreetiliselt pole välistatud, et erakonnad eelistavad kedagi teist.

“Mina tahaksin jätkata samade inimestega,” ütles Kosenkranius. Küll ei välistanud praegune majanduse ja planeeringute abilinnapea tööjaotuse ümberjagamist enda järeltulija ja rahanduse abilinnapea Meelis Kuke vahel. Kosenkraniuse sõnul sõltub see inimeste soovidest ja huvidest.

Küsimusele, kes võiks olla tema järeltulija, vastas Kosenkranius: “Mõtteid on, aga praegu ei tahaks neid avaldada.”

Peale Kosenkraniuse kaalus valimisliit linnapea kohal veel viit inimest, kuid enamik neist taandas ennast. Otsus Kosenkranius linnapea kandidaadiks esitada oli üksmeelne.

Kosenkraniusel lasub keeruline ülesanne muuta valimisliit niisama populaarseks, nagu see oli Toompeale mineva liidriga. Oma olemuselt on Kivimägi valimisliit kogum eri maailmavaatega inimesi, kes soovivad erakondadeväliselt kodulinna arendada. Neil on kaks ja pool aastat aega valijatele tõestada, et vaatamata Kivimägi Reformierakonda astumisele, on erakondadeväline valimisliit kohapeal parem kui ükskõik milline erakond.

Kivimägi tunnetab olukorra keerukust ja püüab oma senistele kaaslastele igati toeks olla. Kuigi ta tahaks 2017. aasta kohalikel valimistel kandideerida valimisliidu eesotsas, ei pruugi Reformierakonda astunud poliitik oma valikutes vaba olla.

Mis saab valimisliidust siis, kui Reformierakond sunnib Kivimägit 2017. aasta valimistel kandideerima Reformierakonna nimekirja eesotsas? Kas tema valijad teevad vahet kohalikul ja üleriigilisel poliitikal või jäävad isikule truuks?

“Minu selge soov on, et valimisliit osaleks selle või mõne teise nime all järgmistel kohalikel valimistel,” ütles Kivimägi. Ta möönis, et on kaks võimalust, mille puhul ta hakkab valimisliidu nimekirja vedama, kuid kumbki pole tema hinnangul suur.

Esimene võimalus oleks, et Reformierakond aktsepteerib tema soovi valimisliidu nimekirja juhtida. Teine võimalus on, et ta läheb erakonnaga tülli, kui Reformierakond näiteks Via Balticat laiendades Pärnu huvidele vilistab.

“Aus vastus on: tõenäosus, et ma 2017. aastal valimisliidu nimekirjas kandideerin, pole suur,” lausus Kivimägi. “Aga minu huvi on kandideerida kohalikel valimistel valimisliidu eesotsas.”

Otsustusprotsess laiemaks

Kosenkranius sõnas, et kui Kivimägi ei saa järgmistel kohalikel valimistel valimisliidu nimekirjas osaleda, peab liit kindlasti oma imagot muutma, sest praegu on see väga tugevalt seotud Kivimägi imagoga.

“Valimisliidus peavad jõulisemalt esile kerkima uued persoonid, kes kujundaksid valimisliidu nägu järgmistel kohalikel valimistel,“ rääkis Kosenkranius. „Valimisliidu soov on, et Toomas saaks osaleda järgmistel kohalike omavalitsuste valimistel meie nimekirjas. Teame, et ta ise sisimas seda soovib. Kuigi Toomas läheb riigikokku, jääb ta valimisliidu liikmeks ja meie sisemiste tegevuste juurde.”

Kosenkranius kõneles, et ta kavatseb valimisliidu liikmeid küsimustes, mis väga operatiivsed ei ole, rohkem otsustusprotsessi kaasata. Isikutena, kes peale endiste ja praeguste volikogu liikmete valimisliidu koosolekutest aktiivselt osa võtavad, nimetas ta Pille Tahkerit, Tiiu Pärna, Varje Tippi, Kersti Liivat, Teet Kursi, Tarvi Marksonit ja Margus Maistet.

“Nägin, et meie inimesed on tahtmist täis,” kirjeldas Kosenkranius neljapäeva õhtul toimunud valimisliidu koosolekut, kus ta linnapea kandidaadiks valiti. “Uue linnapea ülesannetena nägid valimisliidu liikmed hoida valimisliitu, viia valimisliit edukalt uutele kohalikele valimistele ja viia ellu koalitsioonileping, mille oleme sõlminud ja mille täitmise eest seisame. Samuti valimisliidu liikmete laiemat kaasamist taktikalis-strateegiliste otsuste langetamisel ja valitud tegevusliini jätkamist kolmanda silla küsimuses.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles