Kunstide majas alustab taas Kooliteater

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu Kunstide maja juures alustab sel nädalal tegevust taas Kooliteater, mida asub juhendama omaaegse legendaarse Pärnu Kooliteatri üks vedajatest Ahti Puudersell (pildil).

Endla teatri näitleja Ahti Puudersell ütles, et Kooliteater, mida nad aastaid koos näitleja Aare Laanemetsaga vedasid, lõpetas tegevuse 2000. aastal. “Sellest on nüüd küllalt palju aega möödas, kui asjale sai joon alla tõmmatud. On kogemusi ja on tahtmist tegutseda,” lausus Puudersell.

Kooliteatri elluäratajal on ühelt poolt huvi mõista, mida tänapäeva noored tahavad teatris näha, ja teisalt soov jagada kogemusi. “Tahaks anda teatrialast haridust ja haritust. Tunnen, et võiks jälle üht näiteringi teha,” lausus ta.

Puudersell nentis, et kõigil, kel on olnud võimalus õppida näitlemist kas või natuke, on seda elus vaja läinud: iga päev tuleb meil esineda mitmes rollis.

Puuderselli sõnutsi on kooliteatri tegemine tähtis nii eneseväljendamise õpetamise kui teatripubliku kasvatamise seisukohalt. “Teatritegemist lähedalt tundma õppides on teatriarmastus kergem tekkima. Peres, kus vanemad armastavad teatrit, hakkavad sellest lugu pidama lapsedki,” pakkus ta.

Peale selle pidas juhendaja silmas näitlemistunde kui vaheldusrikast harrastust, sest kõigile ei pruugi sport ega käeline tegevus sobida.

Puuderselli arvates võiks õpingute tulemusel lavale tuua Eesti klassikat “Kevadest” “Nukitsameheni” või hoopis kodumaiste noorkirjanike loomingut. Juhendaja tahaks õpetada Kunstide maja õpetajate abiga noortele näitlemishuvilistele veel lavalise liikumise algtõdesid, tantsu ja aeroobikat, samuti teatriajalugu ja lavakujundust.

Kooliteatris vastuvõtukatseid ei ole ja sinna saavad tulla kõik 14-19aastased noored.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles