Kihnu muuseumis näeb “Jääteed” Uno Roosvalti maalituna

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Roosvalt näituse “Jäätee” avamisel Kihnu muuseumis, tagaseinas on näha osa tema loomingust.
Uno Roosvalt näituse “Jäätee” avamisel Kihnu muuseumis, tagaseinas on näha osa tema loomingust. Foto: Urmas Luik

Kihnu muuseumis toimus reedel esinduslik kultuurisündmus: avati Eesti maastikumaali tunnustatud meistri Uno Roosvalti maalide näitus ja folklooriansambel Kihnumua esitas esimest korda laulu “Mua piäle mualikõsõ”.

Näitus koosneb 13 suuremõõtmelisest valdavalt eelmisel ja sel aastal valminud õlimaalist ja autor on sellele väljapanekule andnud nime “Jäätee”. Nimitööl on kujutatud lagunenud jääd, mille keskel katkeb kaugusesse kaduv kördikirjaline riba nagu ühendustee.

See sümbolism mängib ennast vaataja pilgule mõjusalt välja ega pane mõtlema ainult haprale talvisele ühendusviisile, vaid laiemalt Kihnu kultuurile ja selle katkematu hoidmise vajadusele.

Pool sajandit ainest

Kihnus hakkas Uno Roosvalt käima pool sajandit tagasi. Sestpeale on ta enda sõnutsi selle saare toredat loodust maalinud. Osa neist töödest on trükitud kihnukeelsesse kooliõpikusse “Aabets”. Selle kaanepildil lendab “kassipiäga kanakull” ehk öökull ja mullu üleriigiliseks keeleteoks tunnistatud raamatust tuttav pilt ripub nüüd vaadata Kihnu muuseumi näitusesaalis.

“Eite tore, kui kunstnik on ise kohal, seda ei juhtu iga päev,” nentis näituse avamisel SA Kihnu Instituudi nõukogu esimees Mark Soosaar ehk saarepäraselt Kase Mark.

“Sel aastal oli mul suurem näitus Vaal galeriis ja valmis kataloog, mitu maaliseeriat on valminud Islandi vaadetega,” rääkis kunstnik. “Aga Kihnu “Jäätee” valmis siis, kui talvel jääteed ei olnud ja lennuk ei käinud ja nii tuligi mõttesse kujutada Kihnu seeliku tükkidest kokku lapitud teed.”

Maalimeistri jutu järgi käis ta Kihnus esimest korda koolipoisina Pärnus elades. Edasi viisid õpingud Tartu kunstikooli.

Maalija ja joonistaja

Kunstnik Evald Okase väimees Uno Roosvalt nimetab ennast põhiliselt maalijaks, kuigi ta on teinud suuremõõtmelisi joonistusigi. Järgmiseks aastaks plaanib ta suuremat näitust “Teerada kivis”, kus väljas nii maale kui joonistusi.

“Need tööd on valminud ateljees, püüdsin säilitada mingi värskuse, esmamulje,” viitas autor väljapanekule ja tunnistas siis, et näituse nimitöö on tegelikult selle teine variant, “Jäätee II”, sest esimene variant leidis huvilise ostja.

Kunstnik kinkis Kihnu muuseumile, raamatukogule ja koolile oma tööde kataloogi. Kohaliku muuseumi juhataja Maie Aav aga rõõmustas kunstnikepaari Mari ja Uno Roosvalti tuntud kihnlasest naivisti Jaan Oadi loomingule pühendatud esindusliku raamatuga, mis äsja ilmununa on muuseumi egiidi all esimene omalaadne trükis.

“Kihnumua tänab teid uue laulu ja viisiga,” astus esile kodu- ja välismaal Kihnu kultuuri tutvustava folklooriansambli juhataja Katrin Kumpan.

See laul oli Tiiu Kiigajaani 1948. aastal lauldud ja Herbert Tampere ülestähendatud laul, mis esimest korda kõlas Kihnu naiste esituses “näitusõ avamisõl”.

“Tulge rattasse!” kutsus Kumpan ja seepeale võtsid naised ennast ringi, käsi eelmise laulja õlal, ja hakkasid veeretama regilaulu: “Oli miol jõlmõs üksi vendä …”

Näitus “Jäätee” jääb muuseumi juhataja sõnutsi üles seni, kuni avatakse jäätee.
 

Uno Roosvalt

• Sündinud 1941 Tallinnas.
• Näitustel esinenud 1968. aastast.
• Nimetatakse Eesti maastikumaali meistriks.
• Rahvusromantismi väljendavad põhjaranniku ja saarte loodusest ja rannaelust ainet saanud tööd.
• Kujundanud 2009. aastal keeleteoks nimetatud kihnukeelse “Aabetsa”.
• Tema töid on omandnud Eesti ja Tartu kunstimuuseum, Eesti kunstifond, Lohja linnavalitsus, erakogujad.
• Pärnumaal Kihnu muuseumis on avatud 13 maalist koosnev näitus “Jäätee”.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles