Kaubikuga mehed müüvad võltsitud mootorsaage

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaal pakuti autos müügiks Stihli mootorsaele (pildil) sarnanevat Stehli mootorsaagi.
Saaremaal pakuti autos müügiks Stihli mootorsaele (pildil) sarnanevat Stehli mootorsaagi. Foto: www.floratech.ee

Eestisse tuuakse ja siin müüakse mootorsaagide Stihl võltsinguid, mille hinnad kõiguvad 2500 ja 8000 krooni vahel.

Septembri alguses tabas Valga politsei Valga piiripunktis Lätist tulnud kaubiku koos võltsitud saagidega. Seni on saadud kätte 22 võltsitud kettsaagi. Need on professionaalseks kasutuseks mõeldud kettsaagide Stihl MS441 ja Stihl MS460 ebatöökindlad koopiad.

Stihli saage hulgi müüva ettevõtte Floratech juht Airon Põlda arvas, et saage on ilmselt Eestisse tulnud rohkem, sest inimesed on varemgi pöördunud oma mittetöötavate võltssaagidega garantiiremondi poole. „Probleemseid saage on toodud üle Eesti eri edasimüüjate juurde, peamiselt kaebusega, et saag ei käivitu ja sellega ei saa tööd teha,“ ütles ta.

Airon Põlda tõi välja Valga politseijaoskonnas välise ekspertiisi käigus avastatud originaal-Stihli ja võltssae erisused:

Võltssae juhtplaadil on kiri Stihl ja Made in Germany paigaldatud kleepsuna ja asub ainult ühel pool plaati. Originaal-Stihli juhtplaadil asub kiri mõlemal pool, samas on nimetatud juhtplaadi tüüp rollomatic, duromatic jne. Lisaks on võltsingul väike auk juhtplaadi otsatähiku määrimiseks, originaali juhtplaadi otsas auk puudub.

Eriti hakkavad silma võltssae kütuse- ja õlipaagikorgid. Võltsingul on need keeratavad ja musta värvi, originaalil on korgid patenteeritud lukustisüsteemiga ning musta ja valget värvi.

Stihli erksa oranži asemel on võltsitud sae detailid tuhmunud oranži värvusega.

Mootori karter on võltssaagidel metallivärvi, originaalil aga peab see olema eritöötlusega valge pulbervärviga värvitud.

Võltssaagidel on Stihli kiri starteri- ja ketikaanel kleepsuna, originaalil on selleks eriline plastdetail ja kiri on ketikaanele pressitud.

Ketipiduri link on võltsingu puhul kinnitatud ketikaane külge, originaalil mootori korpuse külge.

Võltsingu õhufiltri kaas on kinnitatud mutriga, originaalsael Stihl MS441 on see kinnitatud klambritega.

Võltsitud saagide müük toimub Airon Põlda kinnitusel käest kätte, müüjad pakuvad saage kaubikust ja räägivad kehva vene keelt. Saagide eest küsitakse hinda vahemikus 2500 kuni 8000 krooni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles