Jalgratturid panid end Jõulumäe maratonil karmile proovile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulumäe rattamaratoni 55 kilomeetri pikkusele distantsile startis ligi 1200 sportlast.
Jõulumäe rattamaratoni 55 kilomeetri pikkusele distantsile startis ligi 1200 sportlast. Foto: Ants Liigus

Nädalavahetusel kihutasid rattaässad ja sajad rahvasportlased Jõulumäe pikal maratonil, noored võtsid omavahel mõõtu lühemal distantsil ning lapsed lustisid tillusõitudel.

“Rõõmu teeb, et Pärnumaa kõige rahvarohkemal spordivõistlusel, Jõulumäe rattamaratonil osales kokku rekordiliselt 1741 inimest,” rääkis Pärnu Kalevi spordikooli treener Kaido Juurik. “Nii laupäevane maraton ja lastesõit kui pühapäevane teatekross, kus selgitati Eesti meistrid, laabusid häireteta. Imestada pole põhjust, on ju maratoni korralduskomiteel ja võistluse kohtunikel ning abimeestel aastatepikkused kogemused.”

Rada jäi lastele kitsaks

Suure rattapeo Jõulumäe mändide all juhatasid sisse lastesõidud. Kõige pisemad poisipõnnid ja tüdrukutirtsud kihutasid usinasti 400 meetri ringil, veidi vanemad koolilapsed konkureerisid omavahel 800 meetri pikkusel võistlusmaal ja teismeliste distants oli poolteist kilomeetrit.

“Lapsi tuli nii palju, et kohati kippus rada kitsaks jääma,” kõneles Juurik. “Kolme sõidu peale lugesime kokku 187 startijat, see number on 40 võrra suurem kui mullu.”

Täpselt keskpäeval päästis maratoni peakohtuniku pasunasignaal Jõulumäe suusastaadionilt otsekui paisu tagant 55 kilomeetri pikkusele ringile voolama värvikireva ratturitejõe.

Kolmveerand tundi hiljem võtsid poole lühema teekonna ette Eesti jalgrattaspordi tulevikulootused ja sajad rahvasportlased.

“Mina arvan, et maratoni võitja selgub alles viimastel kilomeetritel,” märkis ligi pool sajandit kodulinna jalgrattureid treeniv Ants Jeret. “Favoriidid on kindlasti Austa, Pütsep, Maasikmets, Kukk ja Kodanipork. Näis, kuidas läheb pojapoeg Timmol, mullu sai ta Jõulumäel 12. koha.”

Veidi vähem kui kaks tundi pärast stardisignaali teatas võistluse informaator, et Erki Pütsep on liidrite grupist spurtinud ja paarikümne sekundiga lähimatest jälitajatest ette saanud.

Viimastel kilomeetritel suutis Pütsep oma edu veelgi suurendada ja tema võiduaeg oli 1:58.03. Pool minutit hiljem kihutasid külg külje kõrval üle lõpujoone Alges Maasikmets ja Caspar Austa, kellele väikese vahega järgnes Raido Kodanipork.

Pärnu Kalevi spordikooli parim rattur Timmo Jeret jõudis finišisse viis minutit võitjast hiljem, talle kuulus üldarvestuses 20. ja M18-klassis Sten Sarve järel teine koht.

Poolmaratoni võitis kindlalt Vändra Viko klubi treeneri Erich Perneri kasvandik Kristen Kivistik, kellele järgnesid Aksel Nõmmela klubist CFC ja Pärnu kalevlane Ahto Raba.

Kuni 14aastaste konkurentsis sai vändralane Karl-Arnold Vendelin kolmanda koha ja Pärnu piiga Silvia Lippe võitis naiste esikoha.

Üle nelja aasta tuli jälle medal

Pühapäeval kihutasid ratturid teatesõidu Eesti meistrivõistluste medalitele. Noorteklassis suutsid Pärnu kalevlased Ahto Raba, Germo Kunimägi, Carl Saarmaa ja Timmo Jeret võita Kalevi jalgrattakooli esimese meeskonna järel hõbedakarva autasu.

Viko klubi kvartett Kristen Kivistik, Siim Lehemets, Priit-Karmo Orupõld ja Karl-Arnold Vendelin sai 20 tiimi hulgas kuuenda tulemuse ning Pärnu Kalevi teine koosseis lõpetas teatesõidu üheksandal kohal

Naiste absoluutklassis teenisid kulla õed Daisi ja Liisi Rist Kalevi spordikoolist, hõbeda sai Tartu ülikooli duett ja pronksile tuli spordiklubi Rakke.

Kuigi pärnulanna Silvia Lippe ja tartlanna Ivika Lainevee lõpetasid teatesõidu teisel kohal, neile medalit ei antud, sest juhendi kohaselt pidid tiimi mõlemad liikmed kuuluma samasse klubisse.

“Meie noored olid tasemel, eriti tore on, et suutsime üle nelja aasta taas võita teatesõidu medali,” märkis treener Juurik. “Sel nädalavahetusel kihutame Tartu rattamaratonil ja juba 26. septembril algab Sindis sügiskrosside sarivõistlus.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles