Juhtkiri: IRLi uskumatu allakäik

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

See, mis Isamaa ja Res Publica Liiduga on pärast valimisi juhtunud, on mõistetav ja seda oligi oodata, aga mainelanguse ulatus on uskumatu. TNS Emori uuringu kohaselt on IRLi toetus kukkunud kümne protsendini, mida staa˛ika parlamendierakonna kohta on armetult vähe.

IRList võrsunud Vabaerakond seevastu kasvatas toetuse 12 protsendini. Siin on tegemist mitme soodsa teguriga. Kõigepealt muidugi Vabaerakonna edukas osalemine riigikogu valimistel. Kuna küsitlus toimus ajal, mil Vabaerakond osales veel võimukõnelustel, oleks nüüd huvitav teada, kuidas mõjus nende reitingule läbirääkimistele käega löömine. Pakume, et toetus on kasvanud, sest Vabaerakond näitas meelekindlust loobuda trügimast valitsusse, kui selle hind on taganemine olulistest valimislubadustest.

IRL üritab meeleheitlikult pildile jääda, kuigi näha on, et unistuseks jääb politseinike ja õpetajate palgatõusu valitsusleppesse lülitamine. Ajutise valitsuse peaminister Taavi Rõivas on seda meelt, et nende palgad lepitakse kokku igal aastal. Kuid võib juhtuda, et kokkuleppeid ei pruugi sündida, seega pole korrakaitsjail ega hariduspõllul rügajatel kindlust, et nende leivakäär pakseneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles