Traktorimeister Ivo Jürgenson valmistub juubeliks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kaks metsaveotraktorit veel ja 20 on täis,” ütleb OÜ Metsise tegevjuht Ivo Jürgenson, kes oma ettevõttes annab tööd viiele külamehele.
“Kaks metsaveotraktorit veel ja 20 on täis,” ütleb OÜ Metsise tegevjuht Ivo Jürgenson, kes oma ettevõttes annab tööd viiele külamehele. Foto: Urmas Luik

Viiele kohalikule mehele tööd andev traktorimeister Ivo Jürgenson valmistub juubeliks, aga see ei ole tema enda tähtpäev, vaid 20. metsaveotraktori valmimine Metsise kaubamärgi all.

Vahepeal peab valmis saama veel kaks traktorit, siis on see arv käes. Läinud talvel pani mees oma töökojas, sovhoosiaegsest kartulihoidlast sisustatud tootmispinnal kokku kaks esimest langetustraktorit, raputades kodumaised metsalangetajad lahti skandinaavlaste lõa otsast. Esimene Väljakülas kokkupandud harvester tegi proovitööd Võhmas registreeritud osaühingus Prenton, mis puiduveoteenuseid osutab.

Ivo on endiselt vaikne ja vähese jutuga nagu viis aastat tagasi, kui temaga esimeste “Külalugude” tarvis juttu puhusin. “Masinate ehitamine on minu hobi, pole midagi paremat, kui töö ja hobi kokku langevad,” rääkis noor, Tallinna polütehnikumi diplomiga väikesest Veelikse külast pärit noor mees toona.

Töö ja hobi kokkulangemine on viinud selleni, et OÜ Metsis kui kaubamärk kostab enda eest kodu- ja välismaal. Osaühingu tegevjuht kuuleb järjest vähem arvamust, et kodumaised metsaveo- ja langetustraktorid on mingid külamehed valmistanud kuuri all ja põlve otsas. Vastupidi: need on eurostandardile vastavad metsamasinad, mis Soomes MTT Vakola sertifitseerimiskeskuses edukalt katsetused läbinud.

Patenditud kaubamärgi Metsis all Pärnumaal väikeses külas valmistatud metsaveotraktorite ja harvesteride kohta saab huviline ülevaate ettevõtte eeskujulikult vormistatud kodulehelt.

Esimese metsatraktori pani Ivo kokku 1996. aastal, selleks ajaks oli pikka aega peas keerelnud mõte küps. Vanarahvas ütleb, et esimene vasikas läheb ikka aia taha. Läks seegi, aga kogemused on väärt vara.

Tartus maamessil 2002. aastal seisis Ivo oranži-mustavärvilise metsaveotraktori kõrval. Tehnika- ja metsandushuvilised külastajad käisid ümber masina ja kiitsid külamehe insenerimõtet, suurte firmade esindajad aga kõõritasid umbusklikult tulevast konkurenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles