Kampaania õhutab puu- ja köögivilju sööma

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumiskampaania kutsub üles rohkem puu- ja köögivilju sööma.
Toitumiskampaania kutsub üles rohkem puu- ja köögivilju sööma. Foto: Tervise arengu instituut

Tervise arengu instituut (TAI) alustab üle-eestilist toitumiskampaaniat ”Sinu tervis on su enda kätes. Söö 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas”, et tõsta inimeste teadlikkust sellest, kui palju tuleks puu- ja köögivilju süüa.
 

”Hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt 5 portsjonit päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk peotäis,” selgitas TAI toitumisekspert Tagli Pitsi. ”Lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad portsjonite arvestusse külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Samuti ei ole vahet, kas tarbida puu- ja köögivilju eraldi või mõne roa koostises.”

Puu- ja köögiviljad sisaldavad ohtralt organismile vajalikke vitamiine, mineraalaineid, fütotoitaineid, kiudaineid ja vett. Tänu vee- ja kiudainetesisaldusele täidavad nad hästi kõhtu, kuid samal ajal annab enamik puu- ja köögivilju vähe energiat ning sisaldab vähe rasvu ning neis ei ole kolesterooli. Tervislikum toitumine tõkestaks paljude haiguste levikut, mis suures osas on tingitud just eluviisidest: vähesest liikumisest ja valest toitumisest.

Kampaania eel tehtud uuring kinnitas, et inimesed küll teavad, et puu- ja köögiviljad on tervisele kasulikud, kuid nad ei tea, kui palju neid tuleks süüa. ”Arvestades, et üks portsjon on umbes 100 grammi ehk peotäis puu- või köögivilju, tarbib pool vastanutest puu- või köögivilju vähemalt 1-2 portsjonit päevas. 2% ei söö enda hinnangul üldse puu- või köögivilja ning soovitusliku minimaalse viis portsjonit päevas tarbib vaid 8% elanikkonnast,” tutvustas Pitsi uuringu tulemusi.

Vastused paljudele puu- ja köögivilju puudutavatele küsimustele leiab veebilehelt www.toitumine.ee, Samas on uuendusena „viljaratas“, mis pakub ideid, mida viljadest valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles