Tanel Kangert näitas maratonil oma võimu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu põlvi ravinud ja amatööride leeri kukkunud Tanel Kangert on suures mängus tagasi.
Mullu põlvi ravinud ja amatööride leeri kukkunud Tanel Kangert on suures mängus tagasi. Foto: Sille Annuk / Postimees

Vändra Viko klubist tuule tiibadesse saanud rattaproff Tanel Kangert kihutas Tartu rattamaratoni võitjana uhkes üksinduses üle lõpujoone.

“Maratoni alguses oli mu enesetunne kehvavõitu, kuid sõidu edenedes hakkasin end üha paremini tundma,” rääkis järgmisel hooajal Astana klubi värve kaitsev Kangert. “Tegime nelja mehega ülejäänud seltskonnaga selge vahe sisse ja viimastel kilomeetritel õnnestus mul konkurentide eest ära sõita.”

Paljud jätsid maratoni katki

Poolel võistlusmaal oli vahe liidrite ja neid jälitava 14 ratturi vahel veninud juba kolmele minutile. Tagumistes gruppides olid paljud sõitjad ekstreemsete oludega hädas. Raja teeninduspunktides otsustasid kümned rahvasportlased rattalt maha astuda ja sõidu katki jätta. Kes hindas oma jõuvarusid üle, kelle sõiduriistal ei pidanud käiguvahetus porisel maal sõites valule vastu.

Rattavalik läks täkkesse

Võidumees Kangertil kulus 89 kilomeetri pikkuse maratoniraja läbimiseks 2 tundi, 50 minutit ja 44 sekundit. Teisena lõpetanud Erki Pütsep kaotas võitjale veidi alla kahe minuti ja kolmanda auhinna teenis mullune maastikurattamaratoni Euroopa meister Allan Oras ajaga 2:54.44. Pikka aega juhtgrupis püsinud ja maratoni lõpuosas koos Orasega sõitnud lätlane Andzs Flaksis jäi lõpuks eestlasest maha ligi paarkümmend sekundit.

Kümme minutit pärast Kangerti finišeerimist jõudis kohale grupp rattureid eesotsas Alges Maasikmetsa, Caspar Austa ja Sten Sarvega.

Väärib märkimist, et maratonivõitja Kangert sõitis tugevamatest tegijatest ainsana cyclocross rattaga, mille valik tema sõnul õigustas ennast tänu sõitja kergele kaalule.

“Taneli rattavalik õigustas ennast ja täna oli ta lihtsalt kõige kiirem,” tunnustas teise koha saanud Pütsep võitjat.

Aasta tippsündmus

Kolmandale pjedestaaliastmele astunud Oras nimetas Tartu rattamaratoni aasta tippsündmuseks. “Selleks maratoniks valmistuvad tuhanded inimesed, võidusõit oli mõnus ja vihmasele ilmale vaatamata tuli väga palju rahvast rattureid ergutama,” ütles Oras. “Läksin rajale ikka verd valama ja võidu sõitma, kuid üsna pea sain aru, et mehed mu kõrval on klass omaette.”

Pärnu Kalevi spordikooli treenerite kasvandik, 17aastane Timmo Jeret sai ajaga 3:04.28 üldarvestuses 15. koha ja talle kuulus omaealiste kindel võit. Teistest Pärnumaa sportlastest suutis kannatuste raja esimese poole tuhande hulgas lõpetada kaheksa sitket meest. Danek Laanela oli 62., Janar Jermakov 105., Ivo Viljus 141., Tarmo Tamm 243., Aigar Raja 259., Ahto Raba 269., Peeter Strikholm 309. ja Emeri Lepp 359.

Pika maratoni lõpuprotokolli kanti 2722 nime ja viimane lõpetaja sai aja 8:32.06.

Kolm tundi pärast täispika maratoni starti läks 40 kilomeetri sõidule üle kahe tuhande ratturi.

Ajaga 1:34.41 teenis esimese auhinna Alvar Urbas Lääne-Virumaalt, kannul Pärnumaa jalgrattaspordi tulevikulootused Siim Lehemets ja Karl Aru. Raivo Sildoja jõudis lõpujoonele viiendana, Greg Hallop oli seitsmes, Karl-Arnold Vendelin üheksas ja Tambet Väärtmaa kümnes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles