Linnavolinikud Jaanson ja Mäe rikkusid seadust

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu liikmed Vahur Mäe ja Tatjana Jaanson koos abilinnapea Jane Metsaga.
Pärnu linnavolikogu liikmed Vahur Mäe ja Tatjana Jaanson koos abilinnapea Jane Metsaga. Foto: Urmas Luik

Linnavolinikest Pärnu Sõudeklubi juhatuse liikmed Tatjana Jaanson ja Vahur Mäe rikkusid sõudeklubile vara andmise poolt hääletades korruptsioonivastast seadust, Keskerakond kavatseb selle kohta politseile väärteoteate esitada.

Eelmisel neljapäeval arutas Pärnu linnavolikogu Rääma 27 kinnistu kümneks aastaks tasuta Pärnu Sõudeklubile andmist. Klubi soovib hasartmängumaksutoetuse eest sõudebaasi ruumid korda teha ja toetuse andjad vajasid kindlust, et kinnistut ikka sõudeklubi kasutab.

Diskussioon kallasraja ümber

Istungil puhkes diskussioon sõudeklubi kallasraja üle. Linnavalitsuses valminud algse otsuseprojekti järgi oli eelnõus punkt: “Vara tasuta kasutusse saaja tagab vaba juurdepääsu Pärnu jõe kallasrajale.”

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindaja Raul Sarandi ettepanekul pakkus majanduskomisjon välja sõnastuse: “Vara tasuta kasutusse saaja tagab vaba läbipääsu Pärnu jõe kallasrajalt”, millega eelnõu tutvustanud abilinnapea Romek Kosenkranius nõustus.

“Juurdepääs ja läbipääs on väga erinevad asjad,” selgitas Sarandi Pärnu Postimehele. “Juurdepääsu saan ma ka täna, tegin ettepaneku muuta see läbipääsuks.”

Praegu keerab Jaansoni rada sõudebaasi kinnistu juurest Rääma tänava äärde. “Sellist varianti võiks kasutada sadama puhul, ülejäänud juhtudel võiks rada jõe äärest läbi minna,” ütles reformierakondlane, eelmine planeeringute abilinnapea Peeter Saunpere.

Majanduskomisjoni ettepaneku vastu võttis sõna sotsiaaldemokraat Tatjana Jaanson, lausudes muu hulgas “kuna see puudutab mind isiklikult”, “ma töötan seal”, “kutsun üles”. Nähes, et võimuliidus on tekkinud erimeelsused, tegi linnapea Toomas Kivimägi ettepaneku vaidlusalune punkt eelnõust üldse välja jätta.

Volikogu esimees Cardo Remmel pani muudatusettepaneku hääletusele. Selle poolt oli 12, vastu 11 volikogu liiget, ülejäänud jäid erapooletuks.

Häältevahe oli napp

Nagu näha, sõltus kallasraja eelnõust väljajätmine Jaansonist ja Mäest, kes parandusettepaneku ja hiljem kogu eelnõu poolt hääletasid ning sõna võtsid. Samal ajal ütleb korruptsioonivastane seadus, et volikogu liige ei tohi osa võtta sellise üksikakti arutamisest ja otsustamisest, mille suhtes tal on huvide konflikt.

Opositsiooniliider, keskerakondlasest eelmine linnapea Mart Viisitamm lubas, et erakond esitab politseile väärteoteate. “Siin on asi natuke olulisem kui Yana Toomi ja Margarita Tšernogorova puhul. Seal (Tallinna volikogus, toim) osales ema tütre ametissenimetamise hääletamisel, siin kallutasid kaks sõudeklubi juhatuse liiget väga aktiivselt otsust endale kasulikus suunas,” rääkis ta.

Võimuliitlaste Sarandi ja Saunpere hinnangul polnud tegu tahtliku rikkumise, vaid uute volikoguliikmete kogenematusega. Kivimägi sõnutsi ei muuda punkti väljahääletamine kallasraja nõuet olematuks, Saunpere jutu järgi olnuks läbipääsu rõhutamine volikogu tahteavaldus.

Mäe ütles, et ta ei saa sõudeklubi juhatuse liikmena sellest mingit kasu. “Minu teada pole ma korruptsioonivastast seadust rikkunud. Tegu polnud hõimlase, vaid sealse piirkonna huvide esindamisega,” kõneles ta.

Jaanson telefonile ei vastanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles