Diakooniakeskus treenib töötute vaimu

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööharjutuse grupis saavad soovijad masinatel õmmelda, seda võimalust kasutavad Erika Mass (vasakul), Olga Mkrttšjan ja Ivi Laus.
Tööharjutuse grupis saavad soovijad masinatel õmmelda, seda võimalust kasutavad Erika Mass (vasakul), Olga Mkrttšjan ja Ivi Laus. Foto: Ants Liigus

Pärnu diakooniakeskuse eestvõtmisel alustas Rüütli 25 tegevust pikaajaliste töötute tööharjutusgrupp, kus reaalse töötamise kõrval õpitakse inglise keelt, arvutit ja suhtlema.

Diakooniakeskus pakub riigihanke korras tööharjutuse teenust Eesti töötukassale, mis komplekteerib töötute grupid. Praegu võtab kolmekuulisest tsüklist osa kümmekond töötut, üks gruppidest on juba lõpetanud ja kolmas tegevust alustamas.

Diakooniakeskuse töötaja, töötute juhendaja Erika Kuke sõnutsi pole tööharjutusgrupi eesmärk niivõrd tehtud töö hulk ja iseloom, kui töötajäänute vaimu treenimine.

“Grupp annab põhjuse kodunt välja tulla, õppida taas kollektiivis käituma ja harjuda distsipliiniga,” selgitas Kukk. “Oluline on, et inimene saaks juurde eneseväärikust, eneseväljendamise julgust ja tema hing oleks hoitud.”

Grupiti toimuvad inglise keele ja arvutiõppe tunnid, kord nädalas harjutatakse psühholoogi juhendamisel oma parimate külgede leidmist ja töövestlustel käitumist, kord kuus saab psühholoogilt individuaalnõustamist.

Rühmas otsitakse aktiivselt tööd, naised saavad harjutada masinõmblemist ja meestel on kavas alustada puidust mänguasjade valmistamist.

Peale selle jagab igaüks grupis oma oskusi, näiteks 14 aastat individuaalõmblejana töötanud Olga Mkrttšjan aitab meeleldi kaaslasi õmblusmasinaga töötamisel.

“Õmblejakohti praegu ei ole,” rääkis Mkrttšjan. “Olen iseõppijast kokk, aga kusagile ei võeta töökogemuseta. Tööharjutuspraktika annab hea võimaluse olla millegagi hõivatud, pealegi saan siin harjutada inglise ja eesti keelt.”

Pärnu diakooniakeskus on välja kasvanud Eliisabeti kirikust, septembrist alates asub keskus Lõuna 2. Samas paikneb arvutiklass, tegutsevad leinajate ja psüühiliste haigustega inimeste toetusgrupid, koguduse rühmad ja maaligrupp.

Viimasena mainitus saavad kokku nii töötud kui ülejäänud gruppide liikmed. “Pean oluliseks gruppe omavahel segada, nii leitakse uusi sõpru, eneseteostust ja suhtlemist,” tõdes Kukk. “Põhiline on aidata inimestel taas oma väärtus leida.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles