Reiu jõgi tervitab Surju külas sügist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kell 6.09 algas sügis.
Täna kell 6.09 algas sügis. Foto: Urmas Luik

Pärnu jõkke suubuv ja Lätis Soka järvest algav 73 kilomeetri pikkune Reiu jõgi tervitab sügist ulatuslikuks järveks paisununa Surju küla juures. Pilvi peegeldav veteväli laiutab tervisekeskuse ja hooldekodu ümber, piirab justnagu saarele jäänud talumaju ja rikub talveks varutud loomasööta.

“Olukord on väga nutune, see on neljas kord sel aastal, kui jõgi tuleb üle kallaste,” nendib OÜ Surju PM tegevjuht Hannes Isand. “Kui kiles silorullid vette seisma jäävad, siis lüpsikarja sööta sellest enam ei saa, noorkarja oleme juba lauta ajamas, sest karjamaad on puhas pori.”

Isanda arvates on tema kodukülas Reiu jõe oma sängist väljatrügimise põhjus selles, et eraomanike maade vahel eraomandisse poolitatud veekogu eest ei kanta hoolt ja kohati on koprad selle kinni tammitanud.

“Meie inimesed on harjunud suurte kalamehesäärikutega käima,” ütleb Surju vallavanem Evi Kukk, kelle sõnutsi eelmine uputus oli 20. augustil.

“Hooldekodu katel on kõrgema koha peal, nii hulluks pole seekord läinud, et katel tuleks välja lülitada,” kostab Kukk, kes jagab arvamust Reiu jõe umbekasvamise ja kopratammide rohkuse suhtes. “Jõgi tahaks puhastamist ja riigi abiga,” tõdeb ta.

Saduderohkust Pärnumaal Surju-Tori-Soomaa mõttelisel liinil kinnitas ilmavaatleja Svea Randmaa. Paiguti on septembris selles piirkonnas sademeid tulnud poolteist kuni kaks korda kuunormist rohkem. Tali piirkonnas isegi kolm korda enam. „Tänavune aasta on ilmastikult olnud väga rahutu ja kontrastiderohke. Seepärast võib arvata, et sügiski toob üllatusi kaasa ja ilmaolud muutuvad väga äkiliselt,“ märkis Randmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles