Korruptsioonisüüdistuse tagamaadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meid korruptsioonivastase seaduse vastu eksimises süüdistav Keskerakonna Pärnu fraktsiooni liider Mart Viisitamm on lubanud prokuratuurile uurida anda juhtumi, mille kohaselt Pärnu Sõudeklubi juhatuse liikmetena hääletasime linnavolikogus eelnõu, millega avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing sai linnavara tasuta kasutusse.

Peame vajalikuks valijatele, kõikidele partneritele ja linnakodanikele selgitada, mis 16. septembril Pärnu linnavolikogu istungil täpsemalt toimus.

Toona hääletasime eelnõu suhtes, millega viis aastakümmet Räämal toimetanud sõudeklubi soovis saada tasuta linnavara kasutuslepingut, et täita tingimust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele investeeringutaotluse esitamisel.

Sellega on plaanis tuua üle kümne aasta Eesti spordiseltsi Põhjakotkas ja Pärnu linna vahelises omandivaidluse keerises pöörelnud ja nüüd linnavalitsuse läbirääkimiste tulemusel taas arenemisvõimaluse saanud spordibaasi uut hingamist. Nii aidatakse märgatavalt kaasa spordiala ja linnaruumi arengule.

Hääletasime eelnõu poolt, aimamata, et enda valijate eest seismine meile sellise süüdistuse kaela veeretab.

Tõepoolest, korruptsioonivastase seaduse paragrahv 25 räägib huvide konfliktist, mis tekib siis, kui ametiisik peab tegema oma töö- või teenistuskohustuste raames otsuse või osalema sellise otsuse tegemises, mis oluliselt mõjutab tema enda, tema lähisugulaste või -hõimlaste või juriidiliste isikute majandushuve.

Kinnitame, et Pärnu Sõudeklubi juhatuse töös osalemine ei mõjuta mingilgi määral meie isiklikke majandushuve ehk me ei saa juhtorgani töös osalemise eest tasu.

Samuti on vaieldav mittetulundusühingu oluline kasu peale selle, et Pärnu linna sõudenoored ja suvepealinna medalitega rikastanud tippatleedid võiksid mingil ajal hakata treenima nüüdisaegsetes tingimustes.

Seega ei ole me enda arvates seadusrikkumist toime pandud, kuid see jäägu vastavate instantside menetleda.

Tulles veel kord tagasi tolle kurikuulsa eelnõu juurde, siis napp häältevahe tekkis lepingu ühe punkti hääletamisel: klubi territooriumi läbiva kallasraja lõigu väljajätmine lepingust. Kuna asjaõigusseadus niikuinii sätestab, et kallasrajalt peab olema vaba läbipääs kõigile, polnud mõtet teemat rõhutada ega seda punkti sisse jätta.

Tunnustust tuleb avaldada keskerakondlasele Margus Tammekivile, kes Pärnu Sõudeklubi endise presidendina (juhatuse liikmena) vastupidiselt oma fraktsiooni ootustele südametunnistuse järgi talitas ja nimetatud punkti väljajätmist toetas.

Mis puudutab tervet vara tasuta kasutusse andmise eelnõu, siis siin oli poolthäälteenamus selge ja meie hääletamatajätmine poleks otsuse käekäiku mingil määral mõjutanud.

Kui laiemalt võtta, on huvide konflikti teema põletav. Vähemal või rohkemal määral on kohalike omavalitsuste volikogude liikmed seotud valla- või linnaeelarvest toetust saavate vabaühenduste, haridusasutuste ja teiste organisatsioonidega.

Seega, kui hääletamisele tuleb näiteks linnaeelarve vastuvõtmine, peaksid väga paljud rahvaesindajad ennast hääletuselt taandama ja nii ei toimukski midagi. See näide oli esimene, mis kohe meenus, kuid neid on veel.

Küsimus on, kuidas me valijate huve esindama peaksime. Siiras usus, et ajame õiget asja, õnnistati meid korruptsioonisüüdistusega.

Pärnu linnavolikogu liikmed Vahur Mäe (Toomas Kivimägi valimisliit) ja Tatjana Jaanson (Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles