Küsimus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Varem räägiti tihti töölepingu peatumisest, seda nii töötaja lapsehoolduspuhkusel või ajateenistuses olemise ajal. Praegusest töölepingu seadusest midagi sellist ei leia, kuidas töölepingu peatumisega siis on?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Teatavasti jõustus eelmise aasta 1. juulil uus töölepingu seadus (TLS). Seaduse eelnõule lisatud seletuskirja kohaselt on tööleping oma olemuselt võlaõiguslik leping, kuna sellega reguleeritakse olemuslikult eraõiguslikke õigussuhteid, mis põhinevad poolte võrdsusel ja lepinguvabadusel. Võlaõiguslike lepingute puhul teatavasti aga ei kasutata lepingu peatumise regulatsiooni ega vastavat mõistet seaduse tekstis.

Eelmise töölepingu seaduse mõistes töölepingu peatumisega sarnaselt on praegu kehtiva seaduse järgi töötajal õigus teatud juhtudel tööst keelduda.

TLSi 19. paragrahvist tulenevalt on töötajal õigus keelduda töö tegemisest eelkõige juhul, kui ta:

1) kasutab puhkust;
2) on ajutiselt töövõimetu ravikindlustusseaduse tähenduses;
3) esindab seaduses või kollektiivlepingus ettenähtud juhtudel töötajaid;
4) osaleb streigis;
5) on ajateenistuses või asendusteenistuses või osaleb õppekogunemisel;
6) tal on muu töölepingus, kollektiivlepingus või seaduses ettenähtud põhjus.

Levinumateks tööst keeldumise õiguse kasutamise juhtumiteks tegelikkuses ongi töötaja puhkusel (ka lapsehoolduspuhkusel) või haiguslehel olek.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles