Juhtkiri: Pärnakad IRLi päästmas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Laupäeval toimuv Isamaa ja Res Publica suurkogu on pannud sõna otseses mõttes ootele kogu sisepoliitilise elu. Keskerakond viivitab peaminister Taavi Rõivase umbusaldamisega, oodates ära, kes, kas Margus Tsahkna või Jaan Männik saab IRLi esimeheks. Keskpoliitikud loodavad, et emb-kumb neist on samuti valmis minema maksupaketi vastu. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna etteotsa valitud Jevgeni Ossinovski on rääkinud koalitsioonileppe ülevaatamise poolt. Praegu paistab, et üksnes Reformierakond läheks probleemse võimulepingu eest tuleriidale. Selline oleks IRLi suurkogu mõju sisepoliitikale üldjoontes.

Hoopis hägusem on kujutis IRLi tulevikust. Debattidel ei ole Männik endast kui võimekast esimehekandidaadist usaldusväärset muljet jätnud. Pigem tundub, et vaid vähem kui paar nädalat enne suurkogu erakonda astunud eakas ettevõtja ei jaga kuigivõrd, milleks peab parteijuht valmis olema. Selgesti on näha, et tal pole aimu erakonna ülesehitusest ega toimimisest.

Millised on jõujooned erakonna sees, pole kaugeltki selge. Ettevõtja ja poliitik Tõnis Palts on partei mandumises pannud süü Res Publicale, soovitades sellel tagaplaanile tõmbuda. Paltsi ”Muutuste kokkulepe“ võiks aga olla hea alus, kuidas põhjaliku parteiremondiga muuta IRL taas Isamaaks, millel taassünni nimel tuleb rinda pista Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles