Aivar Ild: Kartulihinnad püsivad esialgu veel paigal

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Intervjuu annab kartulikasvataja Aivar Ild.

Pärnu Vanal turul kauples kesknädalal kartulitega umbes kümme müüjat, mugulakilo hind oli keskmiselt neli-viis krooni.

Enamik kartulikasvatajaid nimetas tänavust saaki keskpäraseks: rekordeid pole tulnud, kuid nurisemiseks suurt põhjust pole.

Mõnel põllul on siiski kartulikasvu pidurdanud liigkuiv suvi, teisal vihmasajud.

Väljaotsa talu peremees ja OÜ Kodukartuli juht Aivar Ild loodab, et ilm püsib ilus ja lubab saagi kenasti kätte saada.

Kuidas kartul sel aastal kasvanud on? Kui palju on saaki mõjutanud tänavune kuum ja kuiv suvi?

Saak on keskeltläbi hea, väga ei kurda. Kui saaks kartuli põllu pealt kätte, poleks väga vigagi, aga vahepeal seisis kartulivõtt tükk aega vihma pärast. Sortidest on “Princess” ja “Laura” väga ilusad, ainult “Red Baron” pole just kõige suurem.

Ei ütleks, et suvi meil nii väga kuiv oli, suur kuumus oli suhteliselt lühikest aega ja mullaniiskust jätkus Pärnumaal küll, erinevalt näiteks Lõuna-Eestist. Eesti on ju küllalt suur ning kliimatingimused erinevad.

Meie hullusti põua all ei kannatanud, rohkem liiga tegid vihmad augustis ja see septembri lõpus olnud ujutamine, kui kolme päevaga kolme kuu norm maha tuli.

Praegu saab jälle kartulit võtta, kui ainult külmaks ei lähe. Loodame, et jõuame enne tööga valmis.

Toidu hinnad on viimasel ajal põhjustanud palju kirgi ja poleemikat. Kas peagi on oodata kartuli hinna tõusu?

Praegu on kartuli hind eelmise aastaga võrreldes veidi kõrgem. Meie oleme igal sügisel kartulivõtu ajal soodsamalt müünud, näiteks 125 krooniga saab 35kilose kotitäie. Praegu on kindlasti õige aeg talvekartul ära osta.

Tundub, et nõudlust on ja hinnad võivad veel tublisti tõusta. Ainuüksi Venemaale viimiseks küsitakse kartulit päris hoolega. Paistab, et Venemaal ja Ukrainas on saagid tänavu suhteliselt ikaldunud, turg on seal suur, tollipiirangud maha võetud ja see suund ärist lahti läinud.

Kas võib tulla samasugune hinnamuutus, nagu toimus hiljuti piimatoodetega?

Kuidas hinnad kujunevad, on raske ennustada. Hinnad kruvib tahes-tahtmata üles suurenenud nõudlus. Tootjahinnad väga palju ei muutu, eks põhiosa kasumist lõika ikka vahendajad.

Nii kartuli, vilja kui piima pealt saab tootja vaid mõnikümmend senti senistest hindadest rohkem.

Tundub, et eestlaste kartulitarbimine on vähenenud, kuigi kartul on pikka aega olnud meie üks põhilisi toiduaineid.

Vist tõesti süüakse natuke vähem. Võib-olla pole inimestel tahtmist kartuliga jännata, koorimine võtab aega ja lihtsam on makarone pakkuda.

Kartulit peab ju kohe serveerima, otse potist või ahjust. Paari tunni seismise järel pole maitse enam päris see, kuigi tänapäeva kartulisortidel on välimus ja maitse paranenud.

Kas Pärnumaal kasvanud kartulit leiab Pärnu suurematest toidupoodidest?

Ei leia, sest suured poeketid varustavad end vaid Tallinna keskladude kaudu. Natuke uurimist on olnud, aga see eeldab vedu Tallinna.

Kohalikku kartulit leiab turult või tuleb minna taluniku käest otse küsima.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles