Juhtkiri: Inimene õpib kogu elu …

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ametiühingute keskliidu tellimusel valminud uuring Eesti tööturupoliitikast ja elukestvast õppest on Tartu ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse ja poliitikauuringute keskuse Praxis asjatundjate terav ja asjatundlik pilguheit Eesti tööturule.

TÜ ja Praxise uuring näitab, et olukord Eesti tööturul jätab kõvasti soovida. Kulud töötu kohta on Eestis madalaimad ja töötute vaesus suurim kogu Euroopa Liidus. Seega jätkub meie kuulumine teatud viie riigi gruppi, kuid mitte heas, vaid halvas mõttes.

Seadusandjad on tublisti tööandjate poole kaldu, mida näitab töötajate koondamise lihtsustamine, samal ajal on töötuhüvitis väike ja selle maksmise aeg lühike.

Uuringu koostajad on andnud kümme soovitust neile, kelle määrata on tööturupoliitika.

Kõigepealt peab Eesti suurendama kulutusi aktiivsetele tööpoliitika meetmetele, lühemad olgu järjekorrad ja ooteperioodid.

Sihtgrupiks ei saa olla enam ainult need, kes on saanud koondamisteate, vaid siia kuuluvad miinimumpalga saajad või teatud vanuse ületanud inimesedki.

Teenuste kombineerimine (valmiskoolitused, palgatoetus+täienduskoolitus). Inimestes tuleb murda barjäär koolipinki tagasiminemise vastu.

Töötutoetusi peab suurendama, kuid nõudega, et inimene otsib tööd. Oluline on pikendada pensionieelses eas töötute töötutoetust, kaaluda tuleb sotsiaaltoetuste sihistamist madalamapalgalistele.

Paraku jääb küsimus, kas võimupoliitikud teadlaste soovitusi kuulda võtavad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles