Leivanädalal sobib teha võileivatorti

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Alanud leivanädalal on võileivatort igati paslik roog. Näpunäiteid, mida ühe hea soolase tordi valmistamisel silmas pidada, annab leivaliit.

Paari päeva vanusest leivast on lihtsam lõigata viile või suuri kääre kui värskest leivast, seetõttu passib tordi valmistamiseks just veidi seisnud leib. Tordile annavad põneva meki maitsestatud leivad, samuti tasub proovida päevalille- või linaseemnetega leibu.

Näkileivad, kuivikud ja küpsised torti ei sobi, sest need muutuvad sitkeks ja pehmeks ning teevad tordi lõikamise keeruliseks.

Kõige lihtsam on torti teha juba viilutatud leivast-saiast. Kui lõikate ise, peaksid viilud olema ligikaudu 2,5 sentimeetri paksused.

Kasutage tordi kokkupanekuks niisutatud võipaberiga vooderdatud vormi. Sinna on lihtne vaheldumisi leiba ja täidist panna, samuti on sellega hea torti külma maitsestuma asetada. Paber hõlbustab ka tordi tõstmist serveerimisliuale.

Kõige lihtsamini annab täidise teha majoneesist, kohupiimast, sulatatud juustust, hapukoorest ja pasteetidest, maitsestades neid erinevalt. Kergemaid täidisevariante saab lahjast jogurtist-hapukoorest, mida enne maitsestamist peaks läbi kohvifiltri nõrutama.

Täidiste maitsestamiseks ja värvi andmiseks sobivad hakitud petersell, till, sidrunmeliss, rosmariin, küüslauk, paprika, karri, sinep, kapparid ja kalamarjapastad.

Suitsutatud kala ja liha annavad täidisele eriti hea maitse. Riivitud ja murendatud juustul on samuti tugev maitse ja ühele tordile piisab juba mõnest lusikatäiest.

Võileivatordi võib teha ainult köögiviljatäidisega. Näiteks pannes kihtide vahele peedisalatit, kodujuustu riivitud porgandite või paprikatükkidega, vürtsikurkidega maitsestatud kurgisalatit ja õhukesi hapukoorega segatud porrulaugurõngaid.

Tordi pealispinnale pange kõige kaunim, mahlakam ja paksem kiht. Valige selleks kõige värskemad ja kenamad aedviljad, liha- ja kalalõigud ning määrded. Kaunistused seadke külmkapis mahlaseks imbunud tordile pisut enne laualeandmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles