Galerii: Pärnu sadamas sattus parvlaev uppumisohtu

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella 11 ajal avastasid sadamatöötajad, et AS Pärnu Laevatehase kai ääres on hakanud vajuma külili äsja remondist tulnud autotekiga Rootsist pärit parvlaev Harley Davidson I.

Kohapeal abiks olnud sadamatöötajad ei osanud öelda, miks laev põhja hakkas minema.

Pärnu sadamakapteni Agu Vilsoni sõnade kohaselt keevitati laeval Pärnu laevaremonditehases korpust ja kütusetanki. Laev oli Pärnus korralises kontrollis ja läbis pärast remonti ka veeteede ameti kontrolli. Dokist pääses alus kaks nädalat tagasi.

Et kütus pumbati laevast enne remonti välja, on reostusoht väike. 

Sündmuskohta väisasid hommikul ka päästjad, kuid neil ei õnnestunud laevast vett välja pumbata. Seejärel aitasid sündmuskohal viibinud politseinikud kinnitada laeva kai külge trossidega.

Pärnu sadamas töötav Riho Prints lisas, et ei ole teada, kust ja miks hakkas vesi laeva sisenema. "Nii eile kui ka täna hommikul oli veel kõik korras," kinnitas Prints. "Praegu ei saa me midagi teha."

"Kindlustus või omanik peavad muretsema siia päästealuse ja ujuvkraana, mis tuleb tellida Tallinnast või Riiast," täpsustas Vilson. "Kui tegutsetakse kiiresti, võib see jõuda Pärnusse kuue-seitsme tunniga."

Ükski inimene laevas ohus ei ole.

"Sadama eeskiri näeb ette, et vaht peab laevas olema," lisas sadamakapten. "Seda aga ei olnud, nii et nad rikkusid eeskirja."

Küll toonitasid sadamatöötajad, et kuna laev võib iga hetk külili vajuda ja kinnitustrossid puruneda, on sellele lähenemine nii maa kui jõe poolt üliohtlik.

Sadamakapten märkis, et kui laev läheb ümber, jääb ta tõenäoliselt savisesse jõepõhja pidama ja kõigub vaid kohapeal edasi-tagasi.

Kell 13.50 täpsustas Prints, et vee alla on vajunud ka laeva vöör, mistõttu on laev end vees sirgeks ajanud. Laevast tuleb kogu aeg välja õhku. Reostusohu vähendamiseks pandi alusele ümber reostussukk.

"Tõenäoliselt on põhi käes, eks näis, kas läheb ümber," lausus Prints.

Sündmuskohal käinud laevatehase esindaja ei soostunud olukorda kommenteerima, küll märkis ta, et kohale on kutsutud tuukrid, kes peaksid saabuma Pärnusse paari tunni jooksul.

Kella 15.50 ajal kinnitas sama Vilson. "Tuukrid saadavad laeva vigastusi uurima roboti, sest inimesel on sinna alla minna liiga ohtlik," teadis ta. "Laev on praegu põhjas ja seisab kindlalt, aga tuulest sõltub, kas ta hakkab liikuma."

Õhtupoolikul kutsuti taas kohale päästjad, sest laeva ümber oli tekkinud väike õlireostus.

Kinnitamata andmetel kurseeris laev enne Pärnusse remonti tulekut Rootsi saarte vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles