Aino Siebert: Hellenite ja rahaandjate vaidlus läheneb finišile

Aino Siebert
, Das Baltikum-Blatti toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Kreeka rahatragöödial ei näi lõppu tulevat. Grexiti finišiliinil toimub hellenite ja rahaandjate vaidlus kahe miljardi euro kokkuhoiu pärast. Kui arvestada Ateena koguvõlaga, on vaidlusalune summa Euroopale naeruväärne. Peaminister Alexis Tsiprasele aga eluküsimus, sest seda summat ei soovi ta järgmiste laenude saamiseks kokku hoida.

Loogika ütleb, et võiksime hellenitele vastu tulla ja neile kaks miljardit rahu nimel kinkida. Kuid praegust põletikulist olukorda ei anna kahe miljardiga kõrvaldada. Pärast Syriza partei võimuletulekut on saanud selgeks, et kreeklaste ja ülejäänud eurooplaste arusaamine ühisliidust ja selle ühisrahast on täiesti erinev.

Kreeka massiivsed majandusprobleemid ei ole tekkinud Tsiprase valitsemisajal. Juba enne vasakpoolse erakonna astumist poliitilisele areenile tegutsesid riigis korrumpeerunud poliitklannid ja domineeris seadusteta toimiv rahvamajandus. Riigis ei tunta kinnisvararegistrit ega maksude maksmise moraali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles