Avasta oma looduskaitseala!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon

Kui oled loodushuviline 7.-8. klassi noor ning tead oma kodukohas põnevaid looduspaiku, mis vääriksid lähemat uurimist, rohkem tähelepanu ja laiemat tutvustamist, siis ootavad Euroopa Komisjoni Esindus Eestis, Tartu Keskkonnahariduse Keskus ja SA Archimedes sind osalema elurikkuse võistlusmängus “Meie oma kaitseala”.
 

„Meie oma kaitseala“ on ÜRO rahvusvahelise elurikkuse aastale pühendatud loominguline ja teaduslik võistlusmäng, millest on oodatud osa võtma kõik aktiivsed ja huvilised noored 7.–8. klassist. Osalevatel meeskondadel on ülesanne luua oma kaitseala – see tähendab, leida oma kodukohast üks meeskonna liikmete jaoks tähtis ja oluline paik ning kirjeldada see uue kaitsealana.

Võistlusmängu eestvedajate sõnul ei ole oluline, et uuel kaitsealal elaks haruldasi liike, vaid pigem peaks tegemist olema osalejate meelest toreda paigaga, mis väärib tähelepanu ja väärtustamist. Nii nagu ÜRO nimetas 2010. aasta rahvusvaheliseks elurikkuse aastaks, et suurendada inimeste teadlikkust elurikkuse olulisusest, on  käesoleva võistlusmängu sihiks viia noored nö. ninapidi loodusesse ning juhtida tähelepanu looduse rikkusele meie ümber.

Kuidas mäng käib?

Võistluses osalemiseks tuleb noortel moodustada meeskond ja valida ühiselt välja üks huvipakkuv paik looduses, mis ei ole loodus- ega muinsuskaitse all.

Kui eriline paik leitud, peaks selle kõigepealt kaardistama. Ala tuleb piiritleda kas mõttes või looduslike objektidega maastikus, seejärel ära mõõta, milleks võib kasutada erinevaid mõõtevahendeid nagu sammud, meeter-mõõdulint või ka GPS, ning maa-ala vabalt valitud tehnikas kaardiks üles joonistada.

Seejärel tuleb teostada valitud alal mitmekesine ja põhjalik elurikkuse uuring. Selleks on vaja teha võimalikult palju vaatlusi eri aegadel ning määrata ja loetleda kõik leitud elusorganismid (taimed, seened, loomad, putukad, mikroorganismid). Üles tuleks märkida ja kirjeldada ka ümbritsevat eluta loodust – kas on olemas veesilm, milliseid kivimeid võib leida, milline on mulla sügavus ja koostis, kas on surnud puid või muud huvitavat.

Kui elurikkus on tuvastatud ja dokumenteeritud, saab asuda uurimisprojekti kõige põnevama osa juurde ning hakata uurima seoseid organismide ja objektide vahel: kes kus elab ja toitub ning kellega suhtleb. Kas on keegi, kes teeb pikemaid retki? Kuhu ja miks ta liigub? Kas on tuvastatav kellegi sõltuvus millestki? Millised toiduahelad on antud alal võimalikud? Kas keegi on jäänud juba taliuinakusse?

Kõikide ülesannete juures on soovitav meeles pidada, et tegemist on eelkõige mänguga ning vastavalt sellele on lubatud kasutada ka tavapärasest erinevaid vahendeid ja tehnikaid. Mäng peab pakkuma lõbu ning uued teadmised valmistama rõõmu.

Miks osaleda?

Me elame põneval ajal. Tänu internetile on faktiteadmised meist ainult paari hiirekliki kaugusel, samal ajal on väga oluliseks muutunud oskus neid teadmisi selekteerida ja kasutada.

Elurikkuse mängus saab koolitundides omandatud teadmisi loominguliselt rakendada. Siin saab ise  maastikku mõõta ja kaarti joonistada, ilmakaari määrata ja oma kodukohta maailmas positsioneerida. Siin tuleb ise looduses liikuda, otsida ja avastad, saab ise otsustada, mis on oluline. Saab joonistada, pildistada ja kasvõi filmida, sest kõik abivahendid on lubatud. See on mäng, mille tulemusena sünnib uus väärtus – oma kaitseala.

Parimatele auhinnareis

Võistlusmäng koosneb kahest voorust: esimeses luuakse ja kirjeldatakse oma kaitseala ning teises võisteldakse seikluslikus loodusmängus. Esimene voor algas ussimaarjapäeval ning läheb lukku mardipäeval, 10. novembril – see on meeskondade loominguline iseseisev töö oma kaitseala loomisel ja siia on oodatud kõikide koolide meeskonnad üle Eesti.

Teine voor toimub 2011. aasta juunikuus, kuhu kutsutakse iga maakonna parimad esimese vooru põhjal. Siis toimub meeskondlik seiklusmäng Eestimaa looduses.

Lõppvooru võitjameeskond pääseb põnevale loodusreisile meie naaberriiki, teisi aga ootavad elurikkuse-teemalised meened ja muidugi uued teadmised, mis mängu käigus kogunevad. Parimaid juhendajaid ootavad eriauhinnad.

Esimese vooru töid oodatakse elurikkuse aastal kuni mardipäevani ehk 10. novembrini. Kogu kokku huviliste seltskond, tutvu mängu juhendiga http://archimedes.ee/meieomakaitseala ning asuge tegutsema!
Julge alustab ja võidab!

Registreerumine ja täpsem info http://archimedes.ee/meieomakaitseala
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles