Filmifestivali peaauhinnad võitsid sotsiaalse sõnumiga filmid

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval jõudis lõpule Pärnu 29. filmifestival ja uue kunsti muuseumis toimunud auhinnaööl kuulutati välja Eesti rahva auhinna ja grand prix' saanud filmid.

ETVs näidatud kuuest filmist läks Eesti rahvale kõige rohkem südamesse Poola dokumentalisti Hanna Polaki film “Midagi paremat on tulekul”, mis valusa ehedusega näitas noorte elu Moskva hiiglaslikus prügilas. Polak on Moskva tänavalapsi filminud juba 14 aastat ja film sündis soovist panna inimesi mõtlema, kuidas seda teravat sotsiaalset probleemi lahendada.

“Algul ma ei mõelnud dokumentaalfilmi tegemisest, lihtsalt kohtasin tänavatel kodutuid lapsi ja hakkasin neid aitama,” rääkis režissöör filmiidee sünnist. “Mõistsin, et minu materiaalsed võimalused abistamiseks on piiratud ja ma ei saa sellega pidevalt tegelda, kuna ma ei ela Venemaal vaid reisin pidevalt ringi. Sellepärast soovisin näidata prügimäel elavate laste elu läbi filmi ka teistele, et inimesed neid märkaksid.”

Polakil on filmi peategelase, end prügimäeelust välja võidelnud Jula perega tänapäevani soojad suhted. “Armastan neid inimesi väga ja olen õnnelik, et nad oma elu korda said, aga samas tean, et nende lugu on erandlik. Suurimaks auhinnaks on mulle see, kui mu film paneb inimesi mõtlema, kuidas kodutuid aidata,” ütles režissöör.

Teravat sotsiaalset probleemi käsitleb festivali suure auhinna pälvinud film “Kes tunneb tule põletust”. Hollandi režissöör Morgan Knibbe viis vaataja nii tormisele merele keset paadipõgenike ellujäämisvõitlust kui Euroopa suurlinnade tänavatele, kus pagulased lootes, uskudes ja igatsedes oma elus uusi pidepunkte leida püüavad.

Hiinas filmivõteteks valmistuv Knibbe tänas tunnustuse eest video vahendusel. “Minu arvates koheldakse Euroopas pagulasi väga diskrimineerival ja rassistlikul moel,” ütles režissöör oma filmile  kommentaariks.  “Pooldan piiride avamist, see mõjuks ka majandusele hästi.”

Parima Eesti dokumentaalfilmi auhind läks jagamisele kahe filmi vahel: võrdselt suurepäraseks tunnistati Arbo Tammiksaare ja Jaak Kilmi “Kristus elab Siberis” ja Kullar Viimse “Kuidas ma Aafrikat päästsin”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles