Eesti Post andis välja harivesilikule pühendatud margi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Post andis välja harivesilikule pühendatud neli temaatilist postmarki.
Eesti Post andis välja harivesilikule pühendatud neli temaatilist postmarki. Foto: Eesti Post

Eesti Post üllitab täna harivesilikule pühendatud neli temaatilist postmarki, mis anti välja Maailma Looduse Fondi ettepanekul.

Lembit Lõhmuse kujundatud uute postmarkide nominaalväärtus on 9 krooni.

Harivesilik kuulub kahepaiksete klassi, sabakonnaliste seltsi ja salamandriliste sugukonda. Ta on levinud Põhja- ja Kesk-Euroopa aladel, mis jäävad Alpidest ja Doonaust põhja poole.

Eestis elab harivesilik peamiselt mandriosas, arvukamalt Kagu-Eestis.

Täiskasvanud harivesilik võib kasvada kuni 18 cm pikkuseks, isane on mõne sentimeetri võrra emasest lühem. Harivesiliku värvus sõltub tema elupaigast, tavaliselt on ta tumedat tooni – ülalt must, pruunikas või hallikas, alt kollakas või oranž mustade laikudega. Nahk on kärnkonnale sarnaselt krobeline.

Pulmarüüs isastel on saba külgedel sinakasvalged triibud ja suhteliselt kõrge hambuline hari, mis katkeb saba tüviku juures. Just selle harja tõttu kannavad nad harivesiliku nime.

Emastel kulgeb piki selga sageli kitsas kollane joon, kuid harja neil ei ole. Elukohana eelistab harivesilik kaladeta metsajärvi, tiike ja veeauke, teda võib kohata ka laiade jõeorgudega kultuurmaastikul.

Harivesilikud on Eestis looduskaitse all.

Markide trükiarv on 200 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles