Vambola Paavo: Laeka avamine on ohtlik

Vambola Paavo
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Paavo.
Vambola Paavo. Foto: PP

Migratsioonipump Vahemerel töötab täistuuridel ega ilmuta vaibumise märki. Aina uued paadid alustavad Aafrika põhjarannikult teekonda Euroopasse. Euroopa võtab tulijad lahkesti vastu ja Brüssel jagab nad solidaarsusprintsiibi alusel liikmesriikide vahel ära.

Pagulaste majutamise kvoodid meenutavad vägisi nõukogude aega. Poliitiliselt on kõik korrektne. Paraku ei tegele Euroopa Liidu kõrged ametnikud põhjuste ja nende välja juurimisega, vaid likvideerivad tagajärgi. Aina uued hordid saavad magusa maitse suhu ja info muudkui levib. Keegi ei tea, kui palju on Aafrika põhjarannikul neid, kes üleveo raha (ikka tuhanded eurod) on ära maksnud ja ootavad sobivat hetke.

Kümme aastat tagasi ütlesid Eestis esimesed julged välja karmi tõe: varsti koputavad meie uksele tõmmu nahavärviga kodanikud, kes kõnelevad teist keelt. Nad hakkavad tööle koristajate, pakikandjate, ettekandjate ja bussijuhtidena. Siis naerdi nad välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles