“Abonement 007” jätkab pärivoolu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeva pärastlõunal esineb Pärnu ooperi kontserdisarjas “Abonement 007” Tartu Uue Muusika Ansambel.

Ansambel esineb koosseisus Tõnu Kalm (klarnet), Kadri Sepalaan (viiul), Lauri Sõõro (tšello) ja Kadri-Ann Sumera (klaver) ning astub üles kavaga “Pärivoolu”.

Nii teostelt kui koosseisudelt vaheldusrikas kontserdikava “Pärivoolu” sisaldab Eesti ja Saksa heliloojate loomingut.

Kavale nime andnud teos, Mari Vihmandi “Pärivoolu” viiulile ja klaverile on nõtke ja tundlik, voolava rütmi ja kaunite kõladega. Viiuldaja Kadri Sepalaan on tõdenud, et selles loos “viiul muudkui sillerdab ja klaver muudkui muliseb”.

Mirjam Tally “3 steps” klarnetile, tšellole ja klaverile on seevastu minimalistlikus stiilis perpetuum mobile, kus läbivat klaveriliini lõikavad ootamatud hüüatused tðellolt ja klarnetilt.

Manfred Stahnke sonatiin klarnetile ja klaverile on rafineeritud teos, mis kõlab justkui lego-klotsidest kokkupandud kollaaž. Veerandtoonide ja ülemhelidega aeglasele esimesele osale järgneb virtuoosne teine ning teose lõpetab mängutoosilik ja kaleidoskoopiline kolmas osa.

Gerhard Müller-Hornbachi trio on omamoodi variatsioonitsükkel dodekafoonilisel, ent üllatavalt kõrvasõbralikul ja emotsionaalsel teemal.

Esiettekandele tuleb Pärnu helilooja Andrus Kallastu 1991. aastal kirjutatud dodekafooniline prelüüd ja inventsioon klaverile.

Prelüüdi oreliversioon on kõlanud 2000. aastal osana Kallastu kiriklikust kompositsioonist “Maria”.

Sarja “Abonement 007” eesmärk on pakkuda muusikagurmaanile põnevat kuulamiselamust, kanda ette Pärnu heliloojate loomingut ja anda Pärnu interpreetidele võimalus teostada kunstiliselt eredaid kontserdikavu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles