Vähese raha eest saab katta tervisliku toidulaua

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme lapse emana teab Sille Varblane, kuidas meelitada lapsi tervislikke köögivilju sööma. Oma kogemustest on ta ilmutanud neli raamatut.
Kolme lapse emana teab Sille Varblane, kuidas meelitada lapsi tervislikke köögivilju sööma. Oma kogemustest on ta ilmutanud neli raamatut. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmselgelt jäävad vähemusse need, kel söögiraha pole kunagi enne palgapäeva otsakorral olnud. Vastupidi, väga paljud on alatasa sunnitud toidupoes iga krooni väljakäimist hoolikalt kaaluma.

Nippe, kuidas pere vähese rahaga ära toita, oskab ohtralt jagada Eesti üks menukamaid toidublogijaid Sille Varblane, kes on välja andnud vastavasisulisi raamatuidki.

Levinud arvamuse järgi on odav toit ebatervislik. Sille pole sellega nõus. “Kui söögi teeb odavaks köögiviljade rohkus, ei vasta see väide kindlasti tõele,” sõnas ta. “Kui aga odavus seisneb rohkes saia ja nisujahu kasutuses, ei saa seda tõesti tervislikuks pidada.”

Vähese rahaga on küll võimalik süüa mitmekülgselt ja tervislikult, kuid see eeldab pidevat planeerimist ja ise toiduvalmistamist, sest pooltooteid ostes odavalt läbi ei aja.

Kui pangaarve ehmatavalt pisikeseks kahanenud, tuleks esmalt maha istuda ja koostada nimekiri toiduainetest, mis kodus juba olemas. “Menüü koostamisel pane põhirõhk toiduainetele, mille tooraine on väga odavalt või tasuta käes, näiteks kartulid,” õpetab Sille. “Lisa igasse toitu odavaid köögivilju ja jälgi kampaaniapakkumisi. Õhtusöök tee arvestusega, et seda saaks süüa kahel õhtul, nii väheneb arve veel.”

Koot asendab ahjuliha

Üks, mis rahanappusel esimeste seas ostukorvi tõstmata jääb, on korralik lihatükk. Ometi tahaks ju, et lihamaitse perel ei ununeks. Sel puhul ei ole vaja leppida pea olematu lihasisaldusega vorstide-viineritega. Sille soovitab osta hoopis odavamaid lihatooteid: supikonte, kooti, koodiotsi ja maksa.

Vähese lihaga saab hakkama kastmetes, kuhu tükeldatud lihale võib lisada rohkelt sibulat, porgandit, marineeritud kurke või köögiviljahoidist. Kui on külmutatud marju, tasub kastmesse panna kirsse ja mustsõstraid, mis annavad huvitava maitse ja värvi.

Kui soov pakkuda pidulaual ahjuliha, saab kalli lihatüki edukalt asendada koodiga. “Poolpehmeks keedetud ja siis küpsetuskotis küpsetatud koot on niisama maitsev, kuid maksab tunduvalt vähem,“ teab Sille.

Maks on ohtrasti võimalusi pakkuv lihatoode, mida peale kastme annab kasutada õhukeste viiludena praetult, köögiviljakotlettides, vormiroogades, pasteedina leivakatteks, aga ka liha asemel pirukatäidiseks.

Oma “Kokkuhoiu kokaraamatus” jagab Sille Varblane näpunäiteid, kuidas valmistada toite kopsust ja maost. Ei kõla sugugi isuäratavalt.

Sille tunnistab, et kopsu asemel eelistab ta isegi muud rupsi, kuid täidetud magu võib olla vabalt iga peolaua ehe. “Toore mao nägemine võib mõnes nõrganärvilises õudust tekitada,” nendib ta. “Magu tuleb enne kupatamist seest korralikult puhastada limast ja rasvast. Keedetult näeb see viisakas välja ning hakkliha, porgandi, muna ja sibulaga täidetult saab väga maitsva rulaadi.”

Odav lihatoode on kamargi, millest annab rulaadi valmistada. Süldi asemel võib teha kamarat tarrendis ja pirukatäidises asendada liha kamaraga. “Kamar vajab tugevat maitsestamist ning soola, pipra ja küüslaugu kõrval tasuks lisada sinepit,” juhendab Sille.

Kotletti köögivilju

Kuigi hakkliha ei kuulu just soodsate lihatoodete hulka, saab sellele rohkesti odavaid köögivilju lisades valmistada kausitäie kotlette.

“Tavalise kotleti saab muuta põnevamaks, lisades hakklihale keedetud kartulit, hautatud kapsast, porgandit, peeti ja neid võib panna lausa niisama suure koguse kui hakkliha,” loetleb Sille. “Samuti tasub lisada seeni, herneid, maisi, paprikat, suvikõrvitsat, aga ka riisi, tangu ja isegi kaerahelbeid.”

Lisandeid sobib segada nii kotletitainasse kui panna kotleti keskele täidise kuhjakesena. Mõnikord võib kotlettide asemel teha hoopis ahjus hakklihast pallikesi või küpsetada pätsikesi muffinipanniga. “Isegi kui muuta ainult toidu kuju kotletist palliks ja sisu jääb samaks, on tunne, nagu sööksid hoopis teist toitu,” julgustab Sille katsetama.

Pikkpoisitaina saab teha pooleks hakklihast ja hautatud kapsast. “Kuigi välimuse järgi arvaks, et pikkpoiss sisaldab rohkelt sibulat, on sinna peidetud palju kapsast, mis ühest küljest aitab vähema rahaga paljundada toitu, teisalt lisab roale tervislikkust,” jutustab Sille. “Kui aga sööja ei arva sibulast hästi, tasuks kapsas pärast hautamist köögikombainis väikesteks tükkideks purustada, siis jääb kõik ühtlaseks hakklihaseguks, pole võimalik lisandeid kahtlustada ning maitsest ei oska arvata, et seal kapsas sees on.”

Köögiviljad päästavad

Kel soov senisest tervislikumalt või säästlikumalt toituma hakata, võivad ideede ammutamiseks raamatupoest ja -kogust otsida Sille Varblase tänavu ilmunud raamatut “Mitmekesised köögiviljatoidud”, kust leiab tavapärasest erinevat köögiviljade kasutust.

“Selle raamatuga tahan näidata, et köögivilju on võimalik lisada soolaste roogade kõrval magustoitudesse, kookidesse, küpsistesse ja kommidesse,” selgitab Sille. “Köögiviljade kasutamine vaid soolastes toitudes on puhtalt eelarvamus, mingit alust selleks pole, sest kartul, kabatðokk ja kõrvits on oma olemuselt magedad köögiviljad, porgand ja peet aga lausa magusad.”

Praegu keskmiselt viis krooni kilo maksvaid porgandeid saab kasutada suppides, kastmetes, kotlettides, hautises, toorsalatina, magustoitudes, kookides, pannkookides, küpsistes, pirukatäidises, leivakatetes, salatites, mehuna, moosi koostises, putrudes ja kissellides. Niisama odavast kapsast annab teha hautist, ðnitslit, kotlette, rulle, ühepajatoitu, suppi, vormirooga, toorsalatit, pirukatäidist ja isegi küpsiseid.

Üle jäänud köögiviljatoidu võib köögikombainis purustada ja kotlettide või vormiroana küpsetada hoopis uueks söögiks. Kartuliputru saab teha värvi andvate lisanditega, näiteks porgandiga oranþiks ja spinatiga roheliseks. Kartulipüree lusikaga taldrikusse tõstmise asemel serveerige seda taldrikul läbi tordipritsi kujunditena, ringikujuliselt või väikeste tupsudena.

“Oma kolmelt viie- kuni seitsmeaastaselt lapselt pole ma sugugi alati kiidusõnu kuulnud köögiviljade toidussepaneku eest,” nendib Sille. “Samal ajal on köögiviljakotletid, -pannkoogid, magusad porgandikoogid, porgandi- või kartuliküpsised alati väga hea vastuvõtu saanud.”

Rääkides lastest, siis tihti murravad vanemad pead, millega võsukeste magusaisu tervislikult leevendada. Sille kogemus näitab, et odavad, tervislikud ja lastele maitsevad on piimatoidud: piima-, karamell- ja kakaokissell, mida saab valmistada, pannes pooleks piima ja vett.

“Mannapudrusõpradele võiks soovitada maisimannast kuldse pudru valmistamist või mannapudru värvimist porgandimahlaga,” pakub Sille. “Odrajahuputru saab värvida porgandipüree või mehuga kollaseks, nii võib ehk lapse ära petta ja ta ei saa arugi, et mannapudru asemel on miski muu. Riisipuder rosinate või kisselliga maitseb samuti lastele.”

Lihtsad ja maitsvad pudrud

Pudrud ongi ilmselt soodsaim viis perele süüa pakkuda. Kui tatraga on praegu seis segane, siis näiteks kruubid on endiselt odav kaup.

“Kui on rohkem aega, siis ahjukruubipuder on üks, mida mäletan juba lapsepõlvest väga heade sõnadega, minu vanaema tegi seda puuahjus laupäeva lõunaks,” meenutab Sille. “Pudrule oli alati tekkinud must õhuke kaas, mille pidi enne söömist ära võtma.”

Kruubipudru tarvis tuleb liitri piima-veesegu kohta võtta kaks klaasitäit kruupe ja supilusikatäis soola. Eelmisel õhtul peaks panema odrakruubid vette likku ja vahetult enne pudrutegu valama vee kruupidelt ära, seejärel lisama soolaga maitsestatud vee-piimasegu ja panema kolmeks tunniks ahju küpsema.

Alguses olgu ahju temperatuur 200 kraadi, kui vedelik hakkab keema tõusma, peaks kaane pealt võtma ja temperatuuri vähendama 180 kraadini. Serveerida sobib tanguputru praetud sibularõngaste ja lihakuubikutega.

Lihtne teha ja odav toit on mulgipuder. “Üllatuslikult on see minu laste lemmiktoit,” sõnab Sille.

Mulgipudru tarbeks tuleb võtta neli liitrit kartulitükke, klaasitäis kruupe, kuhjaga supilusikatäis soola ja nii palju vett, et koostisained oleksid kaetud. Sille paneb odrakruubid eelmisel õhtul rohke veega likku. Kartulid tuleb koorida, tükeldada ja potti panna, peale kruubid ning siis nõnda palju vett, et kartulid ja tangud oleks ilusti kaetud.

Alguses, kui toit keema hakkab, tekib halli vahtu, mis tuleb ära võtta. Lisada sool ja keeta umbes tund. Vett pealt ära ei valata, söök tambitakse pudrunuiaga ühtlaseks ja vahustatakse veel mikseriga.

Mulgipudru lisandiks sobivad hästi praetud lihakuubikud, aga ka praetud sibulad või kehvematel aegadel võisilm.


Sille Varblasel ilmunud raamatud

“Lõbusad võileivad” 2009
“Kokkuhoiu kokaraamat” 2009
“Lõbusad lastetoidud” 2010
“Mitmekesised köögiviljatoidud” 2010
Sille Varblase toidublogist http://toidupildid.blogspot.com võib leida hulgaliselt ideid toidulaua rikastamiseks lihtsate toiduainete abil.


NÄDALA SÄÄSTUMENÜÜ

Need, kes süüa tehes ajavad taga tervislikkust või maitsenaudingut, ärgu raisaku aega järgneva lugemisele. Küll leiavad siit ohtralt mõtteid neid, kel vajadus võimalikult väheste kroonide eest pere ära toita. Selle Sille Varblase koostatud menüüga saaks nelja- kuni viieliikmeline pere nädal aega söönuks 300 krooniga. Arvestus on tehtud eeldusega, et tööpäeviti süüakse lõunat väljaspool kodu ning kartulid ja moosid-mahlad on juba varutud.



ESMASPÄEV
Hommik,
Kaerahelbepuder:
5 dl kiirkaerahelbeid 3.30 kr (500 g pakk 11 kr)
0,5 l piima 4 kr
0,5 l vett
Kokku 7.30 kr

Õhtu
Kartulipuder, hakklihakaste, riivitud porgand:
kartul olemas
300 g hakkliha 15.60 kr
sibul 0.50 kr
0,5 l piima pudrusse ja kastmesse 4 kr
porgandid 4 kr
Kokku 24.10 kr

ESMASPÄEV 31.40 kr


TEISIPÄEV
Hommik
Riisipuder:
riisihelbeid 3,5 dl 5.40 kr (pakk 19 kr)
0,5 l piima 4 kr
0,5 l vett
Kokku 9.40 kr

Õhtu
Kalasupp lõhesupikogust:
lõhesupikogu 1 kg (Maximas 11 kr kg)
mõni kartul olemas
porgand 1 kr
0,5 pk niitnuudleid 3 kr
Kokku 15 kr
Mannavaht piimaga:
mahl olemas
manna 1.50 kr
suhkur
0,5 l piima magustoidu peale 4 kr
Kokku 5.50 kr
Kogu õhtusöök 20.50 kr

TEISIPÄEV 29.50 kr


KOLMAPÄEV
Hommik
Odrajahupuder:
2 dl odrajahu 1.80 kr (1,5 kg pakk odrajahu 18 kr)
0,5 l piima 4 kr
0,5 l vett
Kokku 5.80 kr

Õhtu
Maksakaste makaronidega, peedisalat:
maks 400 g 13.60 kr (34 kr kg)
sibul 0.50 kr
makaronid 5 kr (400 g)
peet 8 kr
hapukoor 9 kr
Kissell saiakuubikutega:
sai 4 kr
mahl olemas
suhkur
vesi
tärklis
Kokku 40.10 kr

KOLMAPÄEV 45.90 kr


NELJAPÄEV
Hommik
Kaerahelbepuder
Kokku 7.30 kr

Õhtu
Riisivorm, riivitud porgand:
riis 0,5 kg 8 kr
hakkliha 300 g 15.60 kr
sibul 0.50 kr
piim 2,5 dl 2
2 muna 3.20
porgandid 4 kr
Kokku 33.30 kr

NELJAPÄEV 40.60 kr


REEDE:
Hommik
Odrajahupuder
Kokku 5.80 kr

Õhtu
Munakaste, kartul:
8 muna 12.80 kr
0,5 l piima 4 kr
150 g läbikasvanud sinki turult (60 kr kg) 9 kr
kartul olemas
Piimakissell:
0,5 l piima 4 kr
0,5 l vett
2 spl tärklist
suhkrut
Kokku 29.80 kr

REEDE 35.60 kr


LAUPÄEV
Hommik
Kaerahelbepuder
Kokku 7.30 kr

Lõuna
Pärmitainast kapsapirukad
Pärmitainas:
900 g jahu 6.30 kr
0,5 l vett
pärm 2.50 kr
muna 1.60 kr
õli 4.50 kr
Tainas 14.90 kr
Kapsatäidis:
kapsas 3 kr
muna 1.40 kr
Täidis 4.40 kr
Kokku pirukad 19.30 kr

Õhtu
Kartul, heeringas hapukoorega:
kartul olemas
heeringas 2 pk 24 kr
hapukoor 9 kr
Kokku 33 kr

LAUPÄEV 59.60 kr


PÜHAPÄEV
Hommik
Pannkoogid:
0,5 l piima 4 kr
jahu 2 kr
2 muna 3.20 kr
Kokku 9.20 kr

Lõuna
Riisi-makrasalat:
riis 0,5 kg 8 kr
krabipulgad 6 kr
porgand 2 kr
hapukoor 9 kr
Kokku 25 kr

Õhtu
Piima-nuudlisupp, leivad munavõiga:
piim 8 kr
nuudlid (0,5 pakki) 3 kr
Säästu leib 7.50 kr
4 muna 6.40 kr
margariin munavõisse 2 kr
Kokku 26.90 kr

PÜHAPÄEV 61.10 kr

KOKKU 7 PÄEVA 303.70 kr

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles