Piia Karro: Tervisekonverentsil selgub tänavune terviseedendaja

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piia Karro.
Piia Karro. Foto: PP

Intervjuu annab Raeküla Vanakooli keskuse arendusspetsialist, Pärnu aasta naine 2006 Piia Karro.

Pärnu Zonta klubi algatas kuue aasta eest laiahaardelise ettevõtmise “Tervis algab täna”, mida juhib klubi liige Piia Karro. Tänavuse konverentsi teema on “Tervis algab täna – üheskoos ja rõõmuga”, varem on käsitletud luude hõrenemist ja südamehaigusi, mehe tervist terve pere seisukohast, turvalist elukeskkonda.

Tervisekonverentsidel on zontad rahvaküsitluse alusel välja kuulutanud Pärnu aasta terviseedendaja, kelleks on saanud Sirje Soovik, Silvia Neeme, Vilma ja Albert Anderson, Ilme Palu. Kes on järgmine tunnustusega pärjatu, selgub hingedekuu teisel reedel, kuid seekord ütleb selle välja Pärnu linnavalitsus.

Piia Karro, miks zontad andsid Pärnu linnavalitsusele üle ühe oma kaubamärkidest, kui nii võib öelda terviseedendaja väljaselgitamise kohta?

Eks see ole päris normaalne asjade käik, et üks heategevuslik ühendus on ideede algataja ja kui algatus muutub traditsiooniks, võtab asjatundlik organisatsioon tegevuse üle. Meil on alati olnud väga hea koostöö Pärnu linnavalitsusega ja loovutada tunnustuse väljaandmine linnavalitsusele eesotsas linnaarst Ada Kraagiga oli selle loomulik jätk. Meie organisatsiooni esindajad pole protsessist päris taandunud, sest osaleme terviseedendaja selgitamiseks moodustatud komisjoni töös.

Seekordset konverentsi juhib psühhoterapeut Elen Kihl ning teemad jõuavad alkoholi mõjust pere ja suhete tähtsuseni. Nii et üheskoos ja rõõmuga, nagu ütleb konverentsi pealkiri.

Konverents keskendub just nimelt teineteise toetamisele. Vahel kapseldume nii iseenda muredesse, et ei pane tähele hea sõbra, naabri, kolleegi abistavat kätt. Aga teistele toetudes ja neid usaldades on võimalik võitu saada ka vägevaimatest nüüdisaegsetest vaenlastest. Need on sõltuvus alkoholist ja narkootikumidest.

Ettekannete keskmes on alkoholismist üle saamine ja ennetuslik tegevus. Tervise arengu instituut korraldab novembris alkoholivastase kampaania, mida oma üritusega toetame.

Üks teemaplokke on “Õnnelik inimene on terve inimene”. Aga kust seda õnne otsida, kui ümbritsev maailm pakub rõõmu ja rahulolu napilt?

Ehk ongi viimane aeg inimestel mõtlema hakata, kas kõik on ikka nii must ja valge. Mõelge hetkeks, kas olete kunagi virisemisest ja vingumisest kasu lõiganud.

Võiksime rõõmustada värvikirevuse ja mõnusa sügisilma üle, rõõmustada koos lastega, kes koolist tulles suure õhinaga oma õnnestumisi meiega jagavad. Olen isiklikult veendunud ja on klubi liikmedki, et ainult rõõm ja õnnetunne meis eneses, kas või väga väikestel põhjustel, toodab meie ümber suuremat rõõmu ja õnne. Nii see pall veerema ju lähebki.

Esinejate hulgas on Reet Linna, kes kõneleb saate “Laulge kaasa” mõjust, ja Mati Kaal, kes ärgitab mõtlema, kas inimesed ja loomad on ikka erinevad. Nii et kuulajatel on, mille üle mõelda.

Reet Linna on kindla jah-sõna andnud. Mati Kaaluga läbirääkimised käivad. Konverentsi ideestamisel arutasime palju selle üle, et ettekanded kuulajaid mõtlema paneksid ja ehk väheke oma seisukohti korrigeerimagi.

Enamik noori pole kunagi vanaonude-tädide juubelitel „Valgeid roose“ või „Kalle Kustat“ laulnud. Äkki on viimane aeg leida võimalusi, kuidas ärgitada vanavanemaid ja lapselapsi omavahel rohkem suhtlema? Tihti süüdistame noori, et nad on nii- või naasugused. Aga kui peeglisse vaatame, kas saame kätt südamele pannes öelda, et oleme endast parima andnud, et eri põlvkonnad teineteise seltsis end hästi tunneksid?
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles