Jahedate ilmadega kaasnevate külmetusnähtude ennetamiseks tuleks immuunsüsteemi virgutada vitamiinirikaste värskete marjade, õunte ja köögiviljaga.
Kurk valus, nina nohune
Toitumisteadlase ja Figuurisõprade konsultandi doktor Mai Maseri sõnutsi on väga hea C-vitamiini allikas kartul. Kõige tervislikumad on koorega keedetud mugulad. Samuti peaks sööma palju kapsast ja talvisel ajal tuleb eriti kasuks vitamiinirikas hapukapsas.
Puuviljadest tasub eelistada kodumaiseid õunu, pihlakaid, kibuvitsamarju, astelpajumarju, sest need sisaldavad märkimisväärselt organismi tugevdavaid vitamiine ja mineraalaineid. “Pihlakamarjad on ka röga lahtistava toimega, neid tasub pressida lastele köharohuks,” mainis arst.
Toidulaualt ei tohiks puududa sibul, küüslauk, porru, petersell ega seller. “Ei maksa unustada olulist antioksüdanti E-vitamiini, mida rohkesti leidub idudes. Praegu on veel küllaldaselt värsket kraami saada, aga novembris peaks hakkama seemneid idandama ja neid toorsalatitele lisama,” ütles Maser.
Igas kodus peaks leiduma purk mett. Selle iidsetest aegadest tuntud tervise tugevdaja ja haiguste ravija tarvitamisel on paljudes peredes välja kujunenud oma tavad. Näiteks ravib tõhusalt külmetust supilusikatäiest meest ja hakitud mugulsibulast segatud rohi.
Sügisel tasuks toiduvalmistamisel kasutada jodeeritud soola, mis tugevdab organismi vastupanuvõimet. “Minu emal oli hea raviviis, mida ma ise järgin: kui tuleb vesine nohu, võtan pool klaasi vett, segan sinna kolm tilka jooditinktuuri ja joon kohe ära. Tänu sellele põen tõbe kergelt,” rääkis arst.