Juhtkiri: Hämar kultuuripilt

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänase Pärnu Postimehe arvamusküljel ilmub Andrus Kallastu avalik kiri, mis on adresseeritud Pärnu linnapeale, abilinnapeadele, linnavolikogu liikmetele ja kokkuvõttes kõigile linlastele. See kiri puudutab üsna teravalt Pärnu filharmoonia ning linnaorkestri elu. Me ei hakka kirja siinkohal punkt punkti haaval lahti harutama, kuid soovime väga, et sellele tuleksid adekvaatsed vastused linnajuhtidelt.

Seda, et filharmoonia seisukoht tuleb ja Pärnu Postimehe lugejateni jõuab, on meil põhjust loota. Kahju ainult, et oma tegemistest kõnelemisele, enda rõõmude ja murede jagamisele Pärnu rahvaga peab eelnema teravas toonis avalik kiri.

Kultuurivaldkond, mis ideaalis seisab rahvale kõige lähemal, on Pärnus eriti kiivalt saladuselooriga kaetud. Ilmselt ei julge keegi esimesena suud lahti teha, sest seejärel annavad emotsionaalsed kolleegid noodipuldi või molbertiga vastu pead.

Nii ei teagi Pärnu kultuurielus tegelikult toimuvast õieti keegi, kui ehk välja arvata linna antavad preemiad, mis omakorda ei pruugi kummalisel kombel üldse uute kultuuriväärtuste loojale minna.

Pärnu Postimees loodab, et Kallastu tänane kiri algatab üle pika aja põhjaliku kultuurialase diskussiooni, mida seni pole toimunud leheveergudel ega mujal.

Aeg on raske ja raha vähe, seda enam tuleb nii iseendale kui avalikkusele selgeks teha, millele kultuuriraha kulub, milliseid väärtusi luuakse ja kelle-mille huvides seda kõike tehakse.

Pärnus leidub värvikaid ja tasemel kultuuriisiksusi palju, üks selliseid on kindlasti eile Pärnu kunstipreemia pälvinud Jasper Zoova. Kuid kultuuripilt tervikuna on hämar ja seda valdkonda puudutavad otsused sünnivad jätkuvalt Vana turu vastas kabinetihämaruses, mitte avalikult, nagu peaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles