Abivallavanem vaatab küla plaani pealt

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Lasteaia tee äärde vasakule on jäetud kaubanduskeskuse ehitamiseks vaba ala,” ütleb Sauga abivallavanem Harri Aas.
“Lasteaia tee äärde vasakule on jäetud kaubanduskeskuse ehitamiseks vaba ala,” ütleb Sauga abivallavanem Harri Aas. Foto: Urmas Luik

Sauga abivallavanem Harri Aas laotab oma töölauale lahti plaani ja näitab, kust kuhu Tammiste läheb, mismoodi Pärnu jõgi seda küla kaunistab ning kuidas riigimets linnale roheliste kopsudena puhast õhku annab.

“Tammiste küla on linnapiirilt vaadates endine tiheasustusala suvilate poolel, ehitatud ilma kanalisatsioonita või kohaliku kanalisatsiooniga,” klammerdub kõneleja pilk valla plaani. “Nüüd, Sindi-Sauga ühisprojektiga, saavad vanad aianduskooperatiividki vee- ja kanalisatsiooni.”

Ehitusbuumi ajal näppasid kinnisvaraarendajad ligemale 1100 hektari suurusest Tammistest endale magusamad tükid, kasutusest välja jäänud põllumaad ja kergitasid sinna uuselamurajoonid, mida rahvasuu karbiküladeks kutsub.

Linna külje alla elamise pingutanud pered kasvatasid Tammiste elanike arvu 1200ni, kuigi pool neist väldib sissekirjutuse järgi maksumaksjana jätkuvalt asukohavalla tulubaasi suurendamist.

“Mulle ei meeldi see väljend “põlluküla”,” ütleb abivallavanem. “Palju neid põlde järele jäänud on, kui majandite kaotamise ajal jagati mehhanismid laiali, igal mehel oli traktor õues ja sinna see jäi? Meil on valla peale jäänud neli arvestatavat tegijat, nii et kuhu neid maju siis ehitada?”

Aas nendib rõõmuga, et suure sotsiaalse nõudlusega Tammiste lasteaed on niisama hästi kui valmis. Aga uuselurajoon vajab kooli ja kaubanduskeskustki, mille tarvis on vald üldplaneeringuga jätnud Saialille rajooni platsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles