Suvine praktika viib tudengid raja taha

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turismi- ja hotelliettevõtluse tudeng Karolin Sepp viibis suvisel välispraktikal Maltal, kus ta pikkade blondide juuste pärast klientide tähelepanu äratas. Pildil on ta töökaaslastega.
Turismi- ja hotelliettevõtluse tudeng Karolin Sepp viibis suvisel välispraktikal Maltal, kus ta pikkade blondide juuste pärast klientide tähelepanu äratas. Pildil on ta töökaaslastega. Foto: Erakogu

Soovi korral on Tartu ülikooli Pärnu kolledži tudengitel võimalus minna praktikale välismaale, sel aastal oli suvel võõrsil tööl pea 40 tudengit.

Piret Karis oli praktikal Kreekas Kosi saarel hotellis Ramira Beach. “Kuna olin samas ettevõttes praktikal ka eelmisel suvel ning jätnud endast tööka inimese mulje, võeti mind soojalt vastu. Suurhotelli omanik leidis isiklikult aega, et mind tervitama tulla,” mainib Karis.

Õppis kliente tundma

Hotelliomaniku mulje põhjal oli Eesti tudengi suhtlusoskus uskumatult hea ja ta otsustas Pireti panna tööle pearestorani vastuvõtja ehk hostessina.

“Seega seisin hommiku-, lõuna- ja õhtusöögil restoraniuksel, tervitasin kliente, leidsin neile laua ja reserveerisin kohti Hiina ja Itaalia restorani,” räägib Piret. Talle oli harjumatu see, et vabu päevi polnud, kuna hotell on avatud iga päev ja personali väga vähe. Ületöötamine tekitas paratamatult stressi, kuna millekski muuks kui tööks Piretil suvel aega ei jätkunudki.

Kui mullu töötas piiga samas ettevõttes ettekandjana, tähendas ametikõrgendus juba söögilaua jagamist restorani juhataja ja tema kahe abiga.

“Mul oli tekkinud mingi positsioon. Kõige lahedam oligi see, et ma tundsin end vajaliku ja tähtsa lülina meeskonnas,” mõtiskleb tudengineiu. “Õppisin inimestega mängima, seda, kuidas panna inimesi käituma enda tahtmise järgi.”

Tihtilugu seisis restorani ukse taga pikk rivi külalisi, kes ootasid vaba lauda. Seetõttu pidi Piret nende meelt lahutama, et nurinat ei tekiks.

Kõige lihtsam viis on saada sõbraks lastega, sest kui lapsed tunnevad ennast mugavalt, on vanematelgi hea olla. Piret teab, et inimestele meeldib tunda, et nad on erilised, et neile tehakse ekstra teene. Selle mängu tarvis hoiti alati pungil restoranis mõni vaba laud, mis siis kliendile ootamatu tähelepanuavaldusena välja käidi.

Piret arvab, et tal on kooli lõpetades turisminduses võrdlemisi kerge tööd leida, kuna tänu kolledži praktikakorralduse süsteemile on tal palju töökogemusi ja tutvusi, mis aitavad.

Kultuurierinevused

Karolin on kolledži teise kursuse turismi- ja hotelliettevõtluse tudeng, kes praktikal oli Maltal viietärnihotellis Grand Hotel Excelsior, mis neiu sõnutsi oli suursugune, vaimustav, luksuslik. See oli talle esimene välispraktika kogemus. Maltale mindi kolledžist praktikale kahekesi.

“Meile lubati saata takso lennujaama, kuid seda polnud. Kui tahtsime järgmisel päeval kohtuda personaliosakonna töötajaga, selgus, et Maltal on riiklik püha,” meenutab Karolin esimesi altminekuid.

Kolme kuu jooksul oli neidis tegev kolmes restoranis, pulmas, eraüritustel ja kokteilipeol. “Oleksin oodanud juhendajatelt rohkem näpunäiteid. Kõige lahedam oli tööl see, et sai suhelda väga erinevate ja paljude inimestega,” nendib ta.

Kuna Karolin ei näinud välja nagu maltalane, uurisid kliendid tihti tema päritolu ja sellest kujunes teinekord pikem vestlus. Karolini kaastöötajad olid kõik väga positiivsed ja sõbralikud, aitasid alati, kui mingi mure või probleem tekkis. Karolin tunnistab, et õppis praktikal mõistma kultuuridevahelisi erinevusi.

“Õppisin ka teenindust ja väga viisakat suhtumist klientidesse. Arvan, et tööd Eestis on sellel erialal lihtne leida, kuid tuleb alustada karjääriredeli madalaimalt pulgalt ja järjest kõrgemale tõusta,” leiab Karolin.

Polnud vaba minutit

Kolledži ettevõtluse ja projektijuhtimise kolmanda kursuse tudeng Kadi Saviauk oli välispraktikal esimest korda, sattudes tööd tegema Hispaanias Mallorcal asuvas kolmetärnihotellis.

Vastuvõtt oli väga meeldiv, lahke ja vahetu, meenutab Kadi. Eestlasi asus samasse hotelli tööle kolm, kaks neist restoranis ja üks baaris.

“Valisin töökohaks pearestorani. Mulle öeldi, et teed sama, mida teisedki, ent mida täpselt, seda ei räägitud. See tekitas natuke hirmu. Kuid kõik läks hästi, kuna abivalmid töökaaslased seletasid, millal ja kuidas midagi tegema peab,” kinnitab Kadi.

Restoran oli ülisuur ja tööd väga-väga palju. Asi oli kaugel sellest, mida Kadi oli ette kujutanud. Polnud vaba minutitki. Sellist intensiivsust polnud tudengineiu varem kogenud.

Töö muutsid lahedaks kliendid. Hotellis peatus väga palju toredaid inimesi. “Mõnikord, kui olin pikast tööpäevast väsinud ega jõudnud enam mitte midagi teha, tulid kliendid uurima, mis mureks ja kas saaks aidata. Püüdsid mu tuju naljadega parandada, nii et päev tundus kohe parem,” räägib Kadi. Mõni perekond, kes hotellis pikemalt aega veetis, sai nii armsaks, et lahkudes oli tunne, et oma sõbrad lähevad ära.

Praktikalt sai Kadi teadmisi restoranitöö kohta ja ohtralt praktilisi oskusi. “Usun, et igaüks, kes sellise võimaluse saab, ei unusta seda kolmekuulist suvepraktikat kunagi,” arvab ta.

Kadi on tulevase töökoha suhtes optimistlik. “Arvan, et tööpakkumisi projektijuhtidele Eestis leidub, kuid puudus on kõrgharidusega projektijuhtidest. Usun, et selle eriala inimestel on võimalik tööd leida nii Eestis kui väljaspool Eestit,” ütleb ta.

Keegi ei takista inimest, kellel on uudsed ideed ja plaan nende elluviimiseks, tuleb olla ettevõtlik, usub neidis.

Praktikantide üleküllus

Annika Maripuu töötas Hispaanias Tenerifel viietärnihotellis, mis kandis nime Ritz Carlton Abama Golf and Spa Resort.

“Esmamulje oli väga hea. Mind juhatati kenasti hotelli ja tutvustati tervet maja. Esimene kuu aega sain elada luksuslikus hotellitoas. Tööleasumine oli pisut keerukam,” meenutab tudeng.

Kuna tollal oli spaaosakonnas ohtralt praktikante, ei jõutud talle väga palju tähelepanu pöörata. Annika töötas spaas administraatorina.

Eestlannale oli harjumatu sealne töötamise stiil. Ei olnud tõsist suhtumist, et jõuaks võimalikult palju teha. Pidi ootama, et ehk hakatakse miskit tegema. Kolleegid istusid internetis. Oli normaalne, et iga vahetuse alguses umbes kaks tundi suheldi, joodi kohvi ja vedeldi niisama.

Annika tunnistab, et kohati oli raske eri kultuure ja arusaamasid kõrvutada. Samuti tuli töötada vabade nädalavahetusteta, ilma tunnustamise ja erilise hoolimiseta.

Annika usub, et leiab Eestis tööd hõlpsasti. “Väikeses Eestis kokku 40 spaad ja Tartu ülikooli Pärnu kolledž on esimene kõrgkool, mis magistri tasemel spaa-spetsialiste koolitab,” põhjendab ta.

Pärnu kolledži turismi- ja hotelliettevõtluse osakonna praktikakorralduse spetsialist Errit Kuldkepp korraldab kolledži tudengite praktikat juba mitmendat aastat. Tänavu lähetas ta eri riikidesse ja kontinentidele 40 üliõpilast.

Majandussurutise tõttu ütles nii mõningi hotell ära, ehkki üliõpilaste praktikale värbamise kaudu avaneb ettevõtjatel võimalus saada lisatööjõudu, kuid oluliselt väiksema rahasumma eest kui põhitöötajatele palka makstes.

Eelneva aastaga võrreldes lisandusid Hispaania Hi Hotelsi kolmetärnihotellidele Malta viietärnihotell Grand Hotel Excelsior ja Hispaania viietärnihotell Ritz Carlton Abama Golf and Spa Resort.

Need on väga tähtsad partnerid, kuna üliõpilastel avaneb senisest veel parem võimalus näha, kuidas toimivad maailmakuulsad luksushotellid, missugused on nende kliendid ja töökogemuse omandamise tingimused.

Sel aastal taotles Erasmuse praktikastipendiumi 30 üliõpilast ja kõik nad said selle. Kõnealune stipendium kattis edasi-tagasilennu kulud ja toetas tudengit iga kuu 400 euroga.

Sel aastal oli välispraktikantide seltskond suhteliselt kirju, eri kursustelt ja erialadelt.

“Eelnevate aastatega võrreldes olid meie üliõpilased veel tublimad, keegi ei tulnud tagasi, kuigi keerulisi hetki nii tööalaselt kui vaimselt tuli ikka ette. Seega olen väga uhke nende üle ja endiselt veendunud, et sedaviisi jätkates rikastavad nad oma elu- ja õpikogemust märkimisväärselt,” kinnitab Kuldkepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles