Birgit Õigemeel, Birgit Varjun ja Uku Suviste laulavad kirikutes

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Jõulud südames” kontserte kuuleb kõikjal Eestis.
“Jõulud südames” kontserte kuuleb kõikjal Eestis. Foto: Madis Palm

Detsembris tuuritavad kontsertidega “Jõulud südames” mööda Eestimaa kirikuid Birgit Õigemeel, Birgit Varjun ja Uku Suviste, keda saadavad viiuldajate ansambel Violina ja pianist Mihkel Mattisen.

“Oleme kava koostanud nii, et kuulajale oleks meie kontsert tõeliselt nauditav esimesest loost kuni viimaseni,” rääkis Mihkel Mattisen. “Kavast ei puudu kõigi poolt armastatud jõuluklassika ja vähemtuntud, aga samas ilusam jõulumuusika. Fantastilised lauljad ja vägagi eripärane instrumentaalkoosseis moodustavad imelise terviku ning loodetavasti täidavad kuulajate südameid veel kaua pärast kontserti.”

Birgit Õigemeele jaoks on jõulud aasta ilusaim aeg ja jõulukontserdid on lauljatarile südamelähedased. Juba kolm viimast aastat on Õigemeele osalusel toimunud hulgaliselt väljamüüdud jõulukontserte, sel aastal üllatab ta uue repertuaariga.

Kontserdisari toetab Harjumaale Voose külla ainulaadse multimeediaekspositsiooniga varustatud ja kultuuriliselt väärtusliku Eesti ajaloo hariduskeskuse loomist rootsiaegsesse kõrtsihoonesse ning selle kaudu ühe Eesti küla taaselustamist.

„Näeme hariduskeskuse toetamises pikemaajalist perspektiivi,“ ütles Mattisen. „Tihti eksponeeritakse jõulukaartidel imelisi Eesti külasid lumiste väljade ja kenade talumajadega. Romantilised postkaardikülad aga hääbuvad ja elanikud põgenevad nendest parematele jahimaadele. Toetades Vooset, soovime aidata ühele Eesti külale taas elu sisse puhuda.”

MTÜ Voose Külaseltsi juhatuse liige ja Eesti ajaloo hariduskeskuse eestvedaja Tanel Talve tänas muusikuid maaelu arendamise eest.

Talve, kelle juured on Voosel ja kes on pühendunud viimased kümme aastat küla edendamisele, usub endiselt elu võimalikkusesse maal.

“Olen näinud, kuidas olude sunnil on elu täis Eesti külast tasahilju inimesed lahkunud, majad tühjaks jäänud, maad maha müüdud, kadunud on koolid ja kauplused,” rääkis Talve. “Samal ajal olen näinud Voose elanike meeletut töötahet ja usku, raskustele vaatamata usuvad inimesed, et Voose ei hääbu, vaid saab Eesti kaardil taas oluliseks paigaks, nii nagu see oli aastatuhandeid tagasi Eesti kolme põhimaantee ristumiskohana.”

“Jõulud südames” saabki alguse 5. detsembril kontserdiga Voose rahvamajas. Pärnu Eliisabeti kirikus kuuleb kontserti 15. detsembril ja Tori kirikus 19. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles