Galerii: päästjad kustutasid Võiste tanklat

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad harjutasid Võistes kütusetanklas puhkenud tulekahju kustutamist. Legendi kohaselt toimus bensiini ümberpumpamisel plahvatus ja tsisternist voolas välja paarsada liitrit kütust.
Päästjad harjutasid Võistes kütusetanklas puhkenud tulekahju kustutamist. Legendi kohaselt toimus bensiini ümberpumpamisel plahvatus ja tsisternist voolas välja paarsada liitrit kütust. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna kella 11 ajal tuli Võiste tanklast häirekeskusele kõne bensiinijaamas lahvatanud leekidest.

Tegemist oli õppusega, mille legendi järgi toimus bensiini ümberpumpamisel plahvatus ja tsisternist voolas välja paarsada liitrit kütust. Teate järgi olid ohus tankla teised kütusemahutid ning tanklahoone.

Esimesed kaks päästeautot Häädemeetelt jõudsid õnnetuspaika mõneteistkümne minutiga, neli Pärnu ja kaks Kilingi-Nõmme päästekomandot saabusid mõni minut hiljem.

Lahti rulliti voolikud ja päästjad suunasid veejoad kaselatvadesse ja kütusemahutitele, et neid jahutada ja ära hoida kujutletava tule levik bensiinijaama hoonele.

Õppuse lõpuks korraldasid päästjad vahumöllu, kastes „põlengupiirkonna“ üle vahuga.

„Nüüd peaks kõik kustunud olema,“ arvas õppust juhtinud Pärnumaa päästeosakonna juhataja Karmo Kuru pärast tuletõrjujate tunniajalist rassimist.

Kuru sõnutsi oli õppuse eesmärk kontrollida päästetööde kiirust ja katsetada uut tehnikat, mis selliste õnnetuste puhul käiku lastakse. „Mehed tegid kõik õigesti ja süsteem toimis hästi,“ tunnistas Kuru. „Tööd võinuks siiski kiiremini minna. Aga õppus selleks ongi, et teada saada, kuidas saaks paremini.“

Varem on Pärnumaa päästjad teinud läbi õppused, kus on harjutatud tegutsemist lennu- ja raudteeõnnetusel, samuti tulekahju korral kõrghoonetes. Tegutsemist tanklapõlengu korral harjutati Pärnumaal esimest korda.

Kuru jutu järgi peab päästeteenistus valmis olema niisugusteks õnnetusteks, nagu täna Võistes läbi mängiti. „Sama liiki õnnetused on võimalikud maanteetranspordis,“ märkis Kuru.

Võiste tankla juhataja Mari Rihtla arvas, et kustutustööd sujusid hästi ja tankla hoone jäi tulest puutumata. Kustutustöödel oli ka praktiline tulemus – kütusemehutid said kenasti puhtaks.

Rihtla ei osanud öelda, kas reaalse õnnetuse puhul oleksid tanklatöötajad niisama rahuliks jäänud kui õppusel. „Meil on olnud koolitusi, kus on õpetatud käitumist õnnetuse puhul. Tulekahju puhul on oluline säilitada rahu,“ ütles ta.

Pärnumaal on tanklapõleng reaalselt aset leidnud. Kaheka aastat tagasi põles Jõõpre bensiinijaam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles