Via Baltica ääres avatakse burgerirestoran ja võileivapood

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris valmib Pärnus Riia maanteel Neste tankla kõrval ärihoone, kus seab end sisse kaks söögikohta.
Novembris valmib Pärnus Riia maanteel Neste tankla kõrval ärihoone, kus seab end sisse kaks söögikohta. Foto: Urmas Luik

Pärnu kesklinnas aasta alguses avatud burgerirestoran Diner kolib Rüütlist ära Riia maantee äärde Neste tankla kõrvale. Koos Dineriga seavad end Riia maantee serva kerkinud hoones sisse R-kiosk ja tuntud võileivapood Subway.

Põhjusi, miks Tallinnast suvepealinna laienenud söögikoht Pärnu peatänava maanteeäärse maja vastu vahetab, on omanike sõnutsi mitu.

“Rüütli tänav on toitlustusasutusele suvel väga hea piirkond, kuid kuna meil oli kohe alguses plaanis luua Pärnusse üks originaalilähedane ameerikalik 1950ndate stiilis diner ja kahte samasugust söögikohta pidada on Pärnu kohta natuke palju, otsustasime Rüütlist lahkuda ja seada end sisse suures maanteeäärses hoones,” seletas Margus Trempi, kes on Pärnu Dineri üks omanikke.

Riia maantee serva mändide alla kerkinud ärihoone esimesel korrusel on 550 ruutmeetrit äripinda, teisele korrusele paigaldatakse tehnosüsteemid.

Maja projekteerimisel ja ehitamisel on peetud silmas Ameerika Ühendriikides laialt levinud bitestop-puhkealasid, kus koos tegutsevad tankla, toidupood ja söögikoht või isegi mitu.

“USAs on bitestop-alad mõeldud eelkõige autoga pikki vahemaid mõõtvatele reisijatele või rekajuhtidele. Tavaliselt leiab selliselt teenindusalalt poe, tankla, einela ja mõnest kohast remonditöökojagi,” rääkis Trempi.

Pärnus avatav bitestop-versioon tuleb küll tehnilise abita, see-eest – vastupidi USA kiirteede ääres asuvatele analoogidele – jalakäija- ja peresõbralik, sest sinna pääseb hästi ligi kõnniteedelt ja maja kõrval asub laste mänguväljak. Maanteeäärne asukoht haakub Pärnu Dineri kontseptsiooniga seega märksa paremini kui autoliiklusele suletud kergliiklejate pärusmaa vanalinnas.

Mis puudutab jänkide maanteeäärse söökla kultuuri, siis see rõhub kiirusele ja lihtsusele ning diner’ite menüü on kõikjal samasugune: klassikalised toidud on vahtrasiirupiga pannkoogid, paksud pannkoogid, ribid, steigid.

“Burgerid on sellest ainult üks, kuigi väga oluline osa, ja need jäävad meil uues kohaski menüüsse,” kinnitas Trempi.

Novembris avatavas diner’is on 80 istekohta – osa neist lauas ja osa leti ääres pukkidel. Asupaik Via Baltica juures lubaks arvata, et Diner hakkab lahti olema ööpäev ringi. Trempi sõnutsi ei ole nad lahtiolekuaegu veel paika pannud.

Trempi ja tema äripartnerite kogemuse põhjal on Pärnusse toidukoha tegemine väärt õppetund, aga seda heas mõttes.

“Pärnu, eriti selle vanalinn, on väga sesoonne ja mütsiga lööma ei ole mõtet siia tulla. Nagu meie laienemisplaanidest näha, ei ole me pettunud, vastupidi: teeme suurema, originaalsema ja laiema menüüga koha ja ootame pärnakaid ja möödasõitjaid meil väikest söögipeatust tegema,” sedastas Trempi.

Novembri keskel teeb Dineri kõrval oma uksed lahti võileivapood Subway. Pärnu Subway on selle tuntud kiirtoitlustusketi esimene võileivapood väljaspool Harjumaad.

Alla kolme aastaga on maailma suurim toitlustuskett avanud Eestis üheksa võileivapoodi. Neist esimene alustas 2013. aasta märtsis Tallinnas Estonia puiesteel. Maailmas on Subwayl 44 350 võileivapoodi kokku 111 riigis.

Subway Eesti arendusjuhi Ats Raigla sõnade järgi on Pärnu Subway kontseptsioon keti ülejäänud võileivapoodidest mujal Eestis pisut erinev. “Tegemist on esimese maanteepeatuskoha Subwayga Eestis. Rahvusvahelises kontekstis läheb sellistel Subwaydel edukalt, kuid eks aeg näita, kuidas Pärnu võileivapood omaks võetakse,” ütles ta.

Pärnu Subways saab esialgu tööd kaheksa inimest.

“Menüüs on samamoodi muude Subwaydega täidisega võileivad, küpsised ja värsked salatid. Kõik saiad ja küpsised küpsetame igal hommikul kohapeal,” kinnitas Raigla.

Põhjus, miks Subway avatakse just Pärnus, peitub arendusjuhi jutu järgi soodsate asjaolude kokkulangemises. “Leidsime Subwayle sobiva koha ja frantsiisivõtja, kes tahab Pärnus ülemaailmset kaubamärki esindada,” märkis Raigla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles