Juhtkiri: Alatu äri

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Hiljutine Äripäev ja eilne Pärnu Postimees jõudsid üsna kindlasõnaliselt ühele ja samale järeldusele: Pärnumaa kutsehariduskeskuse ja Pärnu lastekodu ehituse abil on paljudel alltöövõtjatel lihtsa, ülbe ja alatu trikiga nahk üle kõrvade tõmmatud.

Väikefirmad investeerisid oma tegevusse, ostsid oma materjalid ja käitusid igati korrektselt, kuid peatöövõtja, millega leping sõlmiti, võttis tellijalt raha vastu, aga töö tegelikele teostajatele seda edasi ei andnud ja läks pankrotti.

Muidugi peab korrektsuse huvides toimunut nimetama “väidetavaks petuskeemiks”, ent vaevalt tõelised kannatajad peatöövõtja pahatahtlikkuses kahtlevad. Külmad faktidki annavad meelepahaks küllaldaselt alust.

Riigihanke võitis nii Pärnumaa kutsehariduskeskuse kui lastekodu ehitamiseks Wolmreks Ehitus, aga alltöövõtjatel palus lepingud sõlmida äsja loodud osaühinguga Merkton Ehitus, mis siis sobival ajal pankrotti läks. Alltöövõtjad olid selleks ajaks oma töö teinud – ja nagu näitavad kutsehariduskeskuse uuele hoonele osaks saanud tunnustused – hästi ning ootavad nüüd lootuse kaotanult tasu.

Kui mitu firmat peab petuskeemi tõttu tegevuse lõpetama, ei ole veel teada, kuid eks neid kahjuks tule. Need, kes suudavad Wolmreksi ja Merktoni kiuste püsima jääda, peavad tugevalt püksirihma pingutama, sest kuhugi ei ole kadunud ettevõtjad-firmaomanikud, kellele oma hea nimi oluline on ja kes pankrotmeistri staatuses midagi kiiduväärset ei näe.

Väga kahju, et kutsehariduskeskus ja lastekodu sellise ebameeldiva käitumisega seotud on. Pole ju neil mingit süüd, kõige eest on tasutud ning Pärnumaa on väärt hoonete võrra rikkamaks muutunud.

Pärnu Postimees on seisukohal, et väikeettevõtete ärakasutamine Eestis peab lõppema ja selliste skeemide kasutajaid tuleb karistada nii karmilt, kui seadus võimaldab.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles