Kaupo Meiel: Mis imelik masin see olla võib?

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Uuest aastast Eestis kehtima hakkavaid eurosid transporditakse saladuskatte all juba pangakontoritesse laiali, et uut raha saaks vajadusel kohe välja andma hakata. Samal ajal hakkavad inimeste postkastidesse jõudma eurokalkulaatorid, et nad varakult prooviksid eurosid kroonideks ja vastupidi arvutada. Igapäevaelus neid masinaid veel vaja ei lähe ja siit-sealt on kostnud arvamusi, et ega kalkulaatoritest ole tolku järgmiselgi aastal.

Esimesed eurokalkulaatorid jõudsid Võru-, Saare- ja Põlvamaale kohale laupäeval ning eile alustati nende postitamisega Valga- ja Viljandimaale. Pärnumaa inimesed peavad seega veidi kannatama, kuid ehk jõuavad populaarsed aparaadid juba sel nädalal meilegi.

Mida siis kodanikule tasuta, ent riigile ühtekokku 4,5 miljonit krooni maksma läinud kalkulaatoriga peale hakata?

Esiteks võib olemasolevad kroonid sellega vaevata eurodeks arvutada ja nii avastada, et ega kõik summad uue raha ajal praegusest erinegi. Näiteks kui teil on praegu null krooni, jagage see 15,6466ga ja saate tulemuseks samuti nulli. Kui raha ei ole, pole ju mingit vahet, kas kehtib euro või kroon.

Teiseks annab eurokalkulaatorit, mille te ju maksumaksjana siiski kaudselt kinni olete maksnud, kasutada vastavalt oma piiritule fantaasiale. Arvestades arvutusmasina lamedat kuju, peaks sellega saama kenasti lutsu visata ja jõuluajal võib selle kaunistuseks kuuse külge riputada. Juhul kui õnnestub rohkem kalkulaatoreid koguda, saab need selgapidi üksteise külge kinnitada. Tulemuseks vahva ja interaktiivne jalamatt ukse taha paigutamiseks. Lühidalt: pole see masin kasutu midagi.

Terase ja deklaratiivse ettepaneku edastas Pärnu Postimehele töötu üksikema Teele Tuul: “Soovitan kõigil, kes korrutada ja jagada oskavad, tuua oma eurokalkulaatorid linna keskväljakule, kus nad riita laotakse. Tulemuse järgi saab arvutada välja arvutamisoskusega inimeste protsendi linnas.”

Jääme kalkulaatoreid ootama ja küll leiab nutikas Eesti rahvas neile kasutusviisegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles